Održana komemoracija Radetu Rakulju

Direktor Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje Republike Srpske Mladen Milić, zaposleni u ovoj instituciji, penzioneri u Bijeljini danas su se, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, oprostili od predsjednika Udruženja penzionera Republike Srpske Radeta Rakulja, koji je preminuo od posljedica korona virusa.

Milić je na komemoraciji u Bijeljini istakao da je Rakulj gotovo 20 godina bio predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske, najbrojnije organizacije sa blizu 200.000 članova.

On je podsjetio da je Rakulj na sebi svojstven način, mudro, staloženo i sa razumijevanjem uspijevao da vodi tu organizaciju, da pomiri neke neusaglašenosti unutar određenih gradskih i opštinskih udruženja, a da pritom uvijek zastupa stav i interes penzionera.

“Uvijek je za penzionere tražio više i bolje, tražio je poboljšanje standarda, ali je isto tako imao istančan osjećaj i za trenutnu ekonomsku situaciju na prostoru Republike Srpske”, rekao je Milić.

Milić je istakao da je Rakulj sav život posvetio struci i gdje god da je radio ostavljao je neizbrisiv trag.

Podsjetivši da je Rakulj punih 10 godina obavljao dužnost rukovodioca filijale Fonda u Banjaluci, Milić je rekao da je ponosan i počastvovan što ga je poznavao.

Rade Rakulj rođen je 10. novembra 1935. godine u Glamoču, a preminuo je juče u 85. godini u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci.

Sa nepunih šest godina ostao je bez roditelja, te kao ratno siroče završio osnovnu i srednju školu u rodnom mjestu. U Banjaluci je završio i Višu pedagošku školu na Filozofskom fakultetu.

Radio je u prosvjeti, u SIZ-u za društvene djelatnosti, u Narodnom univerzitetu “Đuro Pucar Stari” u Prnjavoru, te u SO Prnjavor.

Od 1987. godine prelazi u oblast penzijsko-invalidskog osiguranja, u filijalu Banjaluka, gdje radi kao rukovodilac, a potom i direktor do 1997. godine nakon čega je otišao u penziju, sa punih 45 godina staža.

Rade Rakulj je bio i na ratištima u Jajcu, Bugojnu, Kupresu, Kneževu u zonama teških borbenih dejstava.

Od 1. juna 2002. godine bio je član brojnih organizacija i foruma gdje se ističe članstvo u Odboru Narodne skupštine Republike Srpske za praćenje stanja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja.

Za svoj rad i požrtvovanost odlikovan je više puta u SFRJ, a kasnije i u Republici Srpskoj.

Odlikovan je i Ordenom Njegoša prvog reda koji je dobio od tada predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *