Održan virtuelni sajam iz oblasti poljoprivrede – IT povećavaju efikasnost u proizvodnji /VIDEO/

Prvi međunarodni virtuelni sajam u regionu iz oblasti poljoprivrede i informacionih tehnologija Smagtek ekspo” /SmAgTech EXPO/ održan je 17. novembra, posredstvom specijalizovane onlajn platforme.

Projekat virtuelnog sajma podržalo je resorno ministarstvo jer je kako kažu poljoprivreda danas ogroman poligon za informacione tehnologije.

Iz godine u godinu ministarstvo poljoprivrede podržava modernizaciju poljoprivrednih gazdinstava kroz nabavku savremene opreme i najsavremenijih oruđa za poljoprivredu, pa tako na farmama uSrpskoj krave već muzu i roboti i istovremeno brinu o zdravlju muznih grla i kvalitetu mlijeka.

Cilj je jasan,pružiti svaku vrstu podrške modernizaciji domaće proizvodnje, s obzirom da to i nalaže sve savremeniji pristup koji je značajno olakšao ovaj posao i učinio poljoprivredu profitabilnijom.

Univerzitet u Banjaluci je koordinator projekta Viral, koji se finansira sredstvima Evropske komisije, a jedna od aktivnosti projekta je i organizacija ovog sajma koji obuhvata učesnike iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i poljoprivrede.

Na sajmu su učestvovali kako predavači tako i izlagači iz BiH  Srbije, Crne Gore, Slovenije, Rumunije, Holandije, Italije, Češke, SAD, Turske i Kine. Ovaj neobični sajam obvuhvatio je i panel sesije.

U okviru konferencijskog dijela sajma predstavila su se 24 predavača iz 12 zemalja. Riječi je bilo i o oblasti mikrobiološke bezbjednosti hrane. Pandemija kovid 19 značajno je uticala na svijest potrošača da konzumiraju više zdravstveno bezbjednu hranu, rečeno je na panelu.

Govorilo se i o digitalizaciji u vinogradarsko vinarskom sektoru. Posao je obiman i zahtjevan a kako je rečeno zahtijeva i veća ulaganja.

Predstavljeni su i štandovi koje su posjetioci mogli virtuelno obići i tako komunicirati sa predstavnicima kompanija. Uz nova poznanstva prvi međunarodni virtuelni sajam u regionu iz oblasti poljoprivrede i informacionih tehnologija iznjedrio je i nove vidove poslovne saradnje.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *