Dok cijena pšenice raste na tržištu, sjetva obavljena u većem obimu ali bez potpune agrotehnike /VIDEO/

Jesenju sjetvu su završili i počeli duboko orati njive na kojima je ove godine stasavala soja i kukuruz. Dok plugovi prevrću duboku zimsku brazdu, svode ratari ovogodišnje radove i sve ono što im je teška godina donijela.

Jasno je da je ova jesen poljoprivrednike izložila dodatnim troškovima, međutim poskupljenja koja je donijela teško je priznaju pokriti, pa su bili prinuđeni da od inače obaveznih radova ovoga puta odustanu.

Azotna đubriva su znatno poskupila, prošle godine kan su ratari kupovali po 47 maraka, sada je oko 120 maraka, dok je urea 200 maraka po toni. S obzirom na ovakve cijene i ako je u jesenjoj sjetvi pšenici pripala zavidna površina zemlje, sijano je uglavnom bez mineralnih đubriva.

Prate se i berzanske cijene pšenice. Dostigla je ove sedmice rekordnu cijenu oko 0,30 evra po kilogramu, ali uprkos ovom poskupljenju penica je na novosadskoj Produktnoj berzi bila najtraženija roba. Ipak aktuelna cijena ratarima u Semberiji i ne znači mnogo s tim da nemaju tržištu sada šta predati. Usljed nedostatka skladišnog prostora mnogi su hljebno zrno predali odmah po žetvi.

Prošle godine nekoliko ratara okupljenih u ovom udruženju čuvalo je svoju pšenicu do jeseni podsjeća Radić, ali ističe da se to mnogo nije isplatilo, napravljena je napominje mala razlika jer su cijene u novembru i decembru bile slične onima koje su formirane u julu 2020. Ove godine priča na tržištu pšenice nakon rekordnog roda sasvim drugačija, ali kako kaže Radić evidentno je da se u ratarskoj proizvodnji stagnira.

S druge strane povrtari su zaokupljeni svojim problemima u sektoru proizvodnje kojoj su posvećeni, ulaganja su ogromna, znaju se sabrati gubici, tržište sa cijenama neizvijesno, pa šansu vide u uzgoju pšenice, za koju se već priča da će na cijeni biti i dogodine.

Ipak uz dužu jesenju brazdu pod pšenicom, problem predstavlja zaobiđena agrotehnika, pa ratari već sada procjenjuju da ako ih godina sa klimatskim promjenama porazi, ne mogu očekivati računicu i ako pšenica u idućoj godini bude skuplja.

Nismo bili u minusu na pšenici ove godine, obvljena je i sjetva u predviđenim rokovima naglašava Radić ali ga brine kakvo će stanje biti u agraru već iduće godine. Na tržištu sjetvenih repromaterijala stanje je kaže kao u začaranom krugu.

Aktuelno stanje pod pšenicom koja je nikla na njivama nakon sjetve u optimalnim rokovima je dobro, uprkos tome što je sjeme zaorano bez prethodno obavljene prihrane đubrivima.

Čekaju ratari u Semberiji i splatu premije za pšenicu od 0,02 pfeninga. Mjeru pozdravljaju ali je ističu određen limit 1.200 KM.

Prema informacijama sa tržišta pšenice, rast cijena hljebnog zrna pokrenula je povećana potražnja za tom žitaricom, kao i dešavanja na inostranim tržištima.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *