Odbrana traži oslobađanje generala Mladića

Prvog dana rasprave o žalbama na prvostepenu presudu nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske /VRS/ Ratku Mladiću, kojom je osuđen na doživotni zatvor, njegovi advokati zatražili su od petočlanog žalbenog vijeća da presudi preinači u oslobađajuću.

Mladićev branilac Dragan Ivetić i pravni savjetnik Peta-Luis Bagot su tokom tročasovne rasprave obrazlagali žalbene argumente, tvrdeći da je pretresno vijeće Haškog tribunala, koji je naslijedio Mehanizam za krivične sudove, pogriješilo kada je njihovog branjenika proglasilo krivim.

“Dobar deo toga na čemu se temelji udruženi zločinački poduhvat dogodio se pre nego što je Mladić imenovan za vrhovnog komandanta Vojske Republike Srpske 1992. godine”, rekao je Ivetić.

On je naglasio da zločini koji su se odigrali prije nego što su Mladić i njegova vojska formirani ne mogu biti pripisani njima na osnovu izvedenih dokaza u drugim postupcima.

“Veće je pogrešilo što je pripisalo njima ove zločine i utvrdilo da je Mladić kriv”, rekao je Ivetić i istakao da postoje neposredni dokazi da Mladić nije dijelio zločinačku namjeru koja bi bila u skladu sa sveobuhvatnim zločinačkim poduhvatom.

On je osporio Mladićevu vezu sa drugim pripadnicima udruženog zločinačkog poduhvata i njegovo učešće u njemu.

Pozivajući se na praksu Tribunala u drugim slučajevima, Ivetić je istakao da je prvostepeno vijeće moralo da ustanovi da li je Mladić dijelio zajednički cilj sa ostalima iz udruženog zločinačkog poduhvata.

“Mi tvrdimo da u presudi nije na odgovarajući način utvrđeno, niti obrazloženo kojim konkretnim postupcima je Mladić doprinio udruženom zločinačkom poduhvatu u relevantnom vremenskom periodu, dok je bio komandant”, naglasio je advokat.

On je posebno ukazao na to da postoje dokazi da su Mladić i njegovi potčinjeni sve vrijeme radili na iskorjenjivanju srpskih paravojnih formacija, kao i da nije imao zajednički cilj sa njima, prenosi Tanjug.

“Sudsko veće je ignorisalo dokaze o tome, pa je izvelo pristrasan i pogrešan zaključak, te je opisalo nepostojeće veze, tvrdeći da je postojao zajednički cilj”, naveo je Ivetić.

On je kao primjer Mladićeve borbe protiv djelovanja paravojnih jedinica naveo to da je jedna elitna jedinica koju je lično komandant Mladić angažovao poslata na Ilidžu da se obračuna i uhapsi pripadnike paravojne jedinice koja je u tom području djelovala.

Ivetić je konstatovao da je pretresno vijeće pogriješilo i što je povezivalo Mladića sa djelovanjem političara, umjesto da vidi jasnu razdvojenost između vojnih i političkih ciljeva.

Pravni savjetnik u Mladićevom pravnom timu Peta-Luis Bagot prethodno je osporavala konkretne dokaze i svjedočenja na osnovu kojih je on proglašen krivim.

Svoje argumente sutra će iznijeti Tužilaštvo koje se žalilo jer je po jednoj tački optužnice Mladić oslobođen za navodni genocid u šest opština u BiH.

Po drugih devet tačaka optužnice Mladić je proglašen krivim i osuđen je na jedinstvenu, najtežu kaznu – doživotnog zatvora.

Mladić je lično u sudnici prisustvovao raspravi i nosio je zaštitnu masku na licu.

Njegov glavni branilac Branko Lukić juče je otkazao svoje učešće, kao i pravni savjetnik Boris Zorko, jer se ne slažu sa načinom na koji Mehanizam želi da sprovede ovu raspravu, praktično po svaku cijenu, u vrijeme pandemije virusa korona i lošeg zdravstvenog stanja njihovog klijenta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *