Odbačena inicijativa za izmjenu izbornog zakona po hitnom postupku /VIDEO/

Poslanici u Predstavničkom  domu  Parlamentarne skupštine BiH danas su raspravljali  o Prijedlogu  zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Savjetu ministara kojim se traži usaglašavanje sa Zakonom o ravnopravnosti polova u BiH a na dnevni red sjednice uvršten je i Zahtjev poslanika Nenada Nešića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Izbornog zakona BiH po hitnom postupku. Nakon rasprave ova inicijativa je odbačena.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odbacio je inicijativu poslanika DNS-a Nenada Nešića da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Izbornog zakona BiH kojim se reguliše da mandat pripada političkoj stranci.Poslanici su odbacili i da ovaj zakonski akt bude razmatran po skraćenom postupku, te je time upućen u redovnu parlamentarnu proceduru.Nenad Nešić, obrazlažući svoju inicijativu, ukazao je na veliki broj takozvanih preletača.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Savjetu ministara BiH i Prijedlogu zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH. Predlagači traže da se ovim izmjenama i dopunama obezbijedi usaglašavanje sa Zakonom o ravnopravnosti polova u BiH, pri čemu bi trebalo propisati ravnopravnu zastupljenost najmanje 40 odsto lica oba pola da bi se izbjegla polna diskriminacija.Na početku sjednice poslanici su imali mogućnost da postave pitanja nadležnim organima .

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o Informaciji o stanju bezbjednosti u BiH u 2018. i 2019. godini. Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jasmin Emrić je, tokom rasprave o stanju u oblasti migracija, predložio zatvaranje prihvatnog centra “Miral” u Velikoj Kladuši.Prema izvještaju, koji je dostavilo Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara, u januaru su Službi za poslove sa strancima prijavljena 672 nezakonita migranta,od čega je  12 je podnijelo zahtjev za azil, a najveći broj ih je iz Avganistana.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bez rasprave je apsolvirao poslaničku inicijativu Šemsudina Dedića kojom se obavezuje Savjet ministara da donese odluku kojom će se urediti pitanje uvođenja zelenog sertifikata za građane BiH, odnosno dokumenta koji će predstavljati dokaz da je lice vakcinisano, da je prebolovalo bolest ili da ima negativan test na kovid 19, koji će služiti građanima za kretanje izvan granica BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *