Od švercera oduzet plijen težak 2,9 miliona KM

Vrijednost ovogodišnjeg ulova carinika i graničara u BiH težak je 2,9 miliona KM, a garderoba, cigarete, nakit, lijekovi, bicikli, računari i medicinska roba samo su mali dio tog plijena kojim su osujećeni brojni pokušaji šverca.

Dosjetljivi krijumčari robe svakodnevno nastoje da osiromaše državnu kasu, što službenicima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) i Granične policije BiH zadaje pune ruke posla.

Tokom ove godine službenici UIO oduzeli su raznu robu vrijednu 2,72 miliona KM, mahom zbog prekršaja koji se odnose na izbjegavanje plaćanja poreskih, carinskih i drugih dažbina.

– Među zaplijenjenom robom najviše je tekstila, ali i duvana, cigareta, duvanskih prerađevina, aroma za nargilu, obuće, auto-dijelova, mašina i alata, satova. Takođe, tu su i motocikli, bicikli, medicinska oprema, lijekovi, bijela tehnika, automobilske gume, računari i prateća oprema – istakli su u UIO i dodali da su robu uglavnom oduzimali od državljana BiH, kao i građana susjednih država.

Ističu da su najveću zapljenu ove godine imali na Carinskoj ispostavi Gradiška, kada su od jednog pravnog lica oduzeli robu vrijednu oko 415.000 maraka, a među kojom su, između ostalog, bile lepeze, satovi, snijeg sprejevi i kutije za tablete.   

– Takođe, pripadnici Regionalnog centra Sarajevo prilikom kontrola držanja i prometa polovnih putničkih vozila stranog porijekla privremeno su oduzeli automobile vrijedne 159.750 KM jer vlasnik auto-otpada nije imao dokaz da su vozila prilikom uvoza prošla carinsku proceduru i bila registrovana u BiH – naglasili su u UIO.

I granični policajci u BiH suočavaju se sa najrazličitijim pokušajima krijumčarenja, a tokom prva tri mjeseca ove godine procijenjena vrijednost privremeno oduzete robe iznosi oko 185.000 maraka. Portparol Granične policije BiH Franka Vican ističe da je među plijenom najviše tekstilne robe, 17.650 komada, te gotovo 4.000 kutija cigareta, koje su mahom oduzete na prelazima u Bijeljini, Brčkom, Orašju i Brodu. Navodi da je među otkrivenim švercerima  najviše državljana BiH i Srbije.

– Jedna od najvećih zapljena dogodila se na području Bratunca, gdje su pripadnici naše jedinice Zvornik spriječili krijumčarenje veće količine tekstilne robe bez dokumentacije o porijeklu, a koja je otkrivena prilikom granične kontrole kombija kojim je upravljao državljanin BiH. Pretresom je, pored tekstile robe, nađen i novac, municija, vojno naoružanje i oprema, te duvan i zlato – kazala je Vican.

Ona je istakla da je u najvećem broju slučajeva krijumčarena roba bila namijenjena za dalju distribuciju na tržištu BiH, te da prilikom razotkrivanja švercera sarađuju i sa kolegama drugih zemalja.

– Postupajući po informaciji međunarodnog karaktera naši pripadnici su obavili detaljan pregled jedne kontejnerske pošiljke na graničnom prelazu Bijača, a koja je iz Luke Ploče upućena za uvoznika u BiH. Tom prilikom otkrivena je roba vrijedna 70.000 KM koja nije bila prijavljena carinskim tijelima BiH. Radilo se o rezervnim dijelovima za vozila i motociklima, te odjevnim predmetima – rekla je Vican.

Skladištenje

U Graničnoj policiji BiH kazali su da se oduzeta roba, kada je riječ o krivičnom djelu, po naredbi suda deponuje u depo Suda BiH, a ako se radi o prekršaju, roba se ustupa Upravi za indirektno oporezivanje BiH ili drugim tijelima nadležnim za krijumčarenu robu.

Procijenjena vrijednost pravosnažno oduzete robe koja se trenutno nalazi u skladištu UIO premašuje deset miliona maraka.

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *