Od početka godine 41 lice poginulo u saobraćaju

U Republici Srpskoj je od početka godine u saobraćajnim nezgodama poginulo 41 lice, a 200 je teško povrijeđeno, izjavio je danas direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Mladen Petrović.

Petrović je istakao da je povećan broj saobraćajnih nezgoda, kao i da je cilj kampanje “Lako je brzinu smanjiti” upoznati najmlađu populaciju o pravilima o saobraćaju, te tako skrenuti pažnju i odraslima kada je riječ o poštovanju ograničenja brzine na putu.

“Imamo dovoljno mjera koje se odnose na novčano kažnjavanje nesavjesnih vozača, ali nije poenta samo kažnjavanje, nego da se svaki pojedinac nauči da poštovanjem pravila spašava svoj život”, rekao je Petrović novinarima na Trgu Krajine u Banjaluci gdje su upriličene brojne aktivnosti i podijeljen promotivni materijal, te postavljen poligon za mališane banjalučkih vrtića.

Zamjenik komandira Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Banjaluka Milan Pećanac rekao je da je cilj kampanje da se podigne svijest vozača kada je riječ o posljedicama koje može izazvati neprilagođena brzina.

“Apelujemo na vozače, pogotovo mlade da poštuju ograničenja i prate saobraćajne znakove, jer ide ljetni period, turistička sezona i godišnji odmori”, poručio je Pećanac.

Predstavnik Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske Jelica Lubura naglasila je da je dokazano da je brzina ključni faktor rizika nastanka saobraćajnih nezgoda.

“Dokazano je i da su vozači koji ne poštuju ograničenje brzine često izazivači saobraćajnih nezgoda”, navela je Lubura.

Ona je istakla da će AMS u toku preventivne kampanje na području Republike Srpske praviti punktove gdje će se vozačima skretati pažnja na poštovanje saobraćajnih znakova i propisa, kao i upozoravati na posljedice nepropisnog kretanja vozila.

Predstavnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve grada Banjaluka Jelena Kos kaže da se na terenu sprovodi niz aktivnosti koje se odnose na izgradnju komunalne infrastrukture, s ciljem povećanja bezbjednosti u saobraćaju.

Kampanju “Lako je brzinu smanjiti!” sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto savez, jedinice lokalne samouprave i društveno odgovorne kompanije.

Cilj kampanje je povećanje bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj i smanjenje broja vozača koji voze nepropisnom ili neprilagođenom brzinom.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *