Od 1. januara na bolovanje i zbog stresa na radnom mjestu /VIDEO/

Premorenost na poslu, takozvani “burnout” sindrom, odnosno sindrom “sagorijevanja” na poslu, od 2022.godine, a shodno odluci Svjetske zdravstvene organizacije, bit će klasifikovan kao oboljenje zbog kojeg je potrebno posjetiti doktora, utvrditi simptome i dobiti prepisanu terapiju za liječenje. I zdravstveni sektor u RS priprema se za novu klasifikaciju bolesti.

Od 1. januara burnout sindrom zvanično će postati profesionalno oboljenje, a radnici u Republici Srpskoj moći će na bolovanje pod dijagnozom “sagorijevanje na poslu”. Velika podrška za odluku da se stres uvaži kao uzrok bolovanja stiže od Saveza sindikata RS, koji smatraju da će ovo doprinijeti boljoj zaštiti radnika.

Iznenađenje je to možda za dio javnosti, ali ne i za stručnjake koji posljednju deceniju ukazuju na ovaj problem kod zaposlenih.

Poslodavci su, međutim, ljuti na FZO i poručuju da je potpuno neprimjereno u ovom trenutku proširivati osnov za odlazak na bolovanje. Međutim, prema dostupnim podacima entitetskih zavoda zdravstvenog osiguranja, Bosna i Hercegovina se sve više suočava s nedostatkom radnika zbog odlaska na bolovanje, zbog čega se izdvaja okvirno 30 miliona konvertibilnih maraka za ovakav vid odsustva s radnog mjesta.

Uvođenjem novih tehnologija, mobilnih telefona, mejlova, ne postoji više standardno osmočasovno radno vrijeme, poslodavci imaju zahtjeve prema zaposlenima i vikendima, čak i kad su na godišnjem odmoru.

Sindrom profesionalnog sagorijevanja jedna je od najnepovoljnijih posljedica dugotrajne izloženosti profesionalnom stresu. U najširem određenju to je opšti osjećaj iscrpljenosti koji se može razviti kad osoba istovremeno doživljava previše pritiska i premalo izvora zadovoljstva.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *