Očuvana priroda i lovni turizam razvojna šansa Srpske /VIDEO/

Zadatak svakog lovca je da prije odstrela, štiti, odgaja i brine o divljači, sve kako lovišta ne bi ostala pusta, a samim tim narušen i biodiverzitet. Lovačko udruženje Crnjelovo baštini tradiciju lovstva od preko dvije decenije.

Gazduju lovnom površinom od 8.800 hektara, a u udruženju je okupljeno 230 lovaca. Nakon što su ispratili još jednu lovnu dezonu, okupili su se na lovačkoj večeri kako bi sumirali rezultate i kovali planove o aktivnostima koje im predstoje.

Na jednom mjestu su krajem prošle godine okupili lovce od Kalinovika do Dervente.

Situacija lovstva Srpske i područja Semberije je ocjenjuju glavni akteri ove priče još uvijek dobra, ali postoji bojazan napominju da ćemo ostati bez divljači, naročito zečje, koje u lovištima na području Crnjelova još uvijek ima, dok to nije slučaj u mnogim selima Semberije i Majevice.

Uz podršku Vlade stvaraju se na ovom području svi uslovi za razvoj lovnog turizma, kažu u Lovačkom udruženju Crnjelovo.

Nisu lovačke večere u Semberiji prošle i bez učešća predstavnika sedam lovačkih udruženja i sekcija sa područja Sarajevsko-romanijske regije. Ovim pokazujemo kažu da stvaramo poseban društveni ambijent kroz promociju lovišta Republike Srpske.

Lostvo je ogroman resurs razvoja turizma u Srpskoj, što se manifestuje kroz dolazak velikog broja stranih državljana koji su u lovu česti gosti na prostoru sarajevsko-romanijseke regije.

Ovakva druženja razbijaju i stereotipe o lovcima da su to ljudi koji samo odstreljuju, naprotiv i u zakonu ali i u lovačkoj etici ističu stoji, da su lovci zaduženi za uzgoj i zaštitu divljači, tek na kraju za selektivni odstrel.

Lovci su nadaleko poznati i kao veoma organizovani, pa su često učesnici važnih akcija potrage, a bili su angažovani podsjećaju i u lokalnim zajednicama Srpske koje su 2014. godine zadesile katastrofalne poplave.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.