Oboljeli od multipla skleroze suočeni sa brojnim problemima /VIDEO/

U Republici Srpskoj ima 2.000  oboljelih od multipla skleroze.U Bijeljini  je 55 oboljelih prema evidenciji gradskog Udruženja. Ova bolest predstavlja zapaljensko, autoimuno oboljenje centralnog nervnog sistema i vodeći je netraumatski uzrok invalidnosti kod mladih. Oboljeli  su suočeni  sa brojnim problemima. O tome je danas razgovarano u Bijeljini.

Multipla skleroza je hronično oboljenje centralnog nervnog sistema.Može se pojaviti u svakom životnom dobu a obično između  20. i 40. godine života i češća je kod žena nego kod muškaraca. Trenutno u svijetu ima 2.5 miliona ljudi koji boluju od ove bolesti. Na području Srpske registrovano je oko 2.000 oboljelih.Na području Semberije, Majevice  i Posavine evidentirano je 75 članova Udruženja iako se procjenjuje da je broj daleko veći.

Multipla skleroza je bolest kod koje ne postoji izlječenje, ali se adekvatnom terapijom otklanjaju simptomi i poboljšava kvalitet života bolesnika. Posebno je važno banjsko liječenje.

Na području Sarajevsko -romanijske regije koja pokriva 14 opština evidentirano je preko 200 članova.Problemi brojni.

Iako pomoć nadležnih ne izostaje , Savez će u narednom periodu raditi na jačanju podizanja nivoa zaštite i prava kroz institucije sistema i obezbjeđivanje prava na nove lijekove . Ipak, pored svega navedenog kako kažu nadležni prava pomoć oboljelima je da nisu zaboravljeni i prepušteni sami sebi.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *