Obilježeno 30 godina od oslobođenja Smoluće, Potpeća i Tinje /VIDEO/

Služenjem parastosa stradalim mještanima majevičkih sela Smoluća, Potpeć i Tinja, koji su svoje živote izgubili 1992. godine i polaganjem cvijeća na spomenik na bijeljinskom groblju Pučile, danas je obilježeno 30 godina od proboja neprijateljskog obruča oko ovih sela u kojem su bili preko devedeset dana.

Početkom rata oko mjesta Smoluća, tzv. Armija BiH formirala je obračun dužine 25 i širine 8 kilometara, držeći mještane pod stalnim granatiranjem i bez osnovnih uslova za život. Jedina odstupnica vodila je preko susjednih sela Tinje i Potpeći.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Ljubiša Petrović rekao je da je ovo  još jedna godišnjica tuge i ponosa.

– Tuge zbog izgubljenih života i zavičaja, a ponosa zbog požrtvovanosti i vjere da je spasavanje života bližnjeg jedan od najčasnijih poduhvata koje čovjek može preduzeti – poručio je gradonačelnik Petrović.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić izrazio je duboko razočaranje što se pred sudovima BiH još uvijek nije našao, odnosno nije osuđen nijedan od aktera ove opsade.

– Kako je moguće da su suđeni i osuđeni zarobljenici iz opsade a oni koji su došli pred njihove pragove i držali ih opkoljene, bez hrane, struje, lijekova i bilo kakvih drugih potrepština nisu procesuirani – upitao je predsjednik Boračke organizacije.

Major Ljubiša Lazić, poslednji komandant Garde „Panteri”, koji je i sam učestvovao u operaciji proboja opsadnog obruča Smoluće, rekao je kako je to bila najsvetija i najsvjetlija bitka u kojoj je Vojska Republike Srpske učestvovala.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *