Obilježene 32 godine od osnivanja 1. Semberske lake pješadijske brigade /VIDEO/

Služenjem parastosa u Crkvi Svetog Đorđa, a potom polaganjem vijenaca na cenrtalnom spomen obilježju, na gradskom trgu u Bijeljini obilježene su 32 godine od formiranja Prve semberske lake pješadijske brigade.

Prva semberska laka pješadijska brigada bila je jedinica VRS u sastavu Istočnobosanskog korpusa i za odbranu Republike Srpske život je dalo njenih 137 boraca, dok je 300 vojnika i oficira ranjeno. Birgada je formirana 12. aprila 1992. godine radi zaštite stanovništva na području Semberije, Majevice i Brčkog.

Dan osnivanja ove brigade obilježen je služenjem parastosa u Crkvi Svetog Đorđa i polaganjem vijenaca kod spomenika na Gradskom trgu.

Govoreći o ratnom putu brigade, bilo je to vrijeme prepričavaju danas pripadnici Prve semberske lake pješadijske brigade odazivanja otadžbini, ugasile su se mašine, ljudi su ostavili traktore na njivama i odazvali su se kažu pozivu jer otadžbina zove. Bilo je prisjećaju se nezamislivo da neko izostaje.

Nakon parastosa i polaganja vijenaca pripadnici Prve semberske lake pješadijske brigade posjetili su Spomen sobu poginulih boraca. Kroz ovu brigadu prošlo je 2.200 boraca.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *