Obilježen Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske sinoć je u Bijeljini, u saradnji sa Fondacijom “Fami” i uz podršku Vlade Švajcarske, organizovalo video-projekciju na zgradi Bolnice “Sveti Vračevi” povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Milan Latinović rekao je da je u Republici Srpskoj od virusa korona oboljelo 1.640 medicinskih sestara, a tri su, nažalost, preminule od posljedica bolesti.

“Medicinske sestre podnijele su najveći teret, one su u svojoj profesiji opredijeljene su i njihov glavni zadatak je njega bolesnika, spona između pacijenata i doktora, sigurna podrška pacijentima i njihovim porodicama, a to su posebno pokazale u pandemiji izazvanoj korona virusom”, rekao je Latinović.

On je dodao da su medicinske u svom svakodnevnom radu bile izložene mogućnosti da se zaraze.

“Naša želja je da ovom manifestacijom ukažemo našoj javnosti koliko su medicinske sestre u proteklih godinu dana u vrijeme pandemije dale doprnosa u borbi za očuvanje zdravlja i liječenje oboljelih građana”, rekao je Latinović, pozdravljajući prisutne medicinske radnike.

On je rekao da će i sutra biti nastavljena svečanost sadržajima u Bolnici, a poslije radnom konferencijom na kojoj će medicinske sestre predstaviti svoja iskustva i rezultate rada.

Pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove Univezitetsko-kliničkog centra Republike Srpske Zvezdana Rajkovača rekla je da se Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara danas obilježava u specifičnoj situaciji, izazvanoj korona virusom, dodajući da je taj virus, u isto vrijeme, pokazao koliko je značajan doprinos rada medicinskih sestara i tehničara.

“Na sve izazove na koje su nailazila naše medicinske sestre i tehničari su odreagovali, ali to nisu bili samo izazovi nego i pitanje života. Mi na Kliničkom centru imamo 1.500 medicinskih sestara, koje su morale paralelno da rade i vode svoj život, koje su brinule da se i same ne zaraze pa tu zarazu prenesu u svoje porodice…”, rekla je Rajkovača.

Ona je zahvalila medicinskim sestrama i tehničarima za svu požrtvovanost i borbu u radu protiv pandemije virusa korona.

Glavna sestra Bolnice “Sveti Vračevi” Bijeljina Milica Dikić rekla je da je ovo prilika da se pokaže poštovanje i “baci svjetlo na veličanstveni posao koji medicinske sestra obavljaju svaki dan, posebno u vrijeme pandemije virusa korona”.

Ona je navela da je pandemija pokazala na slabost zdravstvenih sistema širom svijeta, ali smatra da su medicinske sestre, koje predstavljaju više od 50 odsto zdravstvenih radnika, čine ključnu ulogu u odgovoru na izazove sa kojima se svakodnevno susreću.

“Mi smo ovu pandemiju spremno dočekali i stručno smo se nosili sa svim izazovima, velikh problema nije bilo. Ponosna sam na moral koji su iskazale sestre tokom borbe sa pandemijom i koji im i dalje ne nedostaje. Borićemo se i borimo se da je pobijedimo, što ćemo i učiniti”, rekla je Dikićeva.

Obilježavanje Svjetskog dana medicinskih sestara i tehničara nastavlja se danas u 11.00 časova ispred Bolnice “Sveti Vračevi” kao domaćina, kada će biti organizovana pokazna vježba zbrinjavanja hitnih stanja od Resuscitacionog savjeta Republike Srpske, sa tehničarima Urgentnog centra Bolnice “Sveti Vračevi” u Bijeljini i Službe Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Bijeljina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *