Bijeljina još čeka gas: Neizvjesno hoće li na zimu vazduh biti imalo čistiji

Hoće li građani Bijeljine od naredne sezone grijanja moći da koriste gas i dalje je neizvjesno.

Na sastanku predstavnika “Srbija gasa” sa predstavnicima Gradske uprave još početkom februara rečeno je da će gasifikacija Bijeljine biti završena u roku od mjesec dana, ali je sve prolongirano. Radovi su završeni, ali ne i potrebna dokumentacija.

Investitori tvrde da je obezbijeđena sva potrebna dokumentacija i da postoji dobra volja svih aktera da se gas do potrošača dovede što prije.

Savjetnik generalnog direktora Kompanije ‘‘Srbija gas‘‘ Miloš Stevanović kaže da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS pružilo maksimalnu podršku Gradskoj upravi i dalo instrukcije na koji način i u kom obimu treba da se provede legalizacija do kraja.

On dodaje da nije izostala ni pomoć pravobranilaštva.

– Nastojali smo da sinergijom svih nadležnih riješimo probleme i ovaj kapitalni projekat privedemo kraju. Od toga nećemo odustati – kaže Stevanović.

Još nema dokumentacije

U Gradskoj upravi Bijeljine, međutim, navode da nije dostavljena potrebna dokumentacija za legalizaciju.

– Pozvali smo 15. februara investitora da dostavi nedostajaću dokumentaciju u roku od 90 dana od dana prijema dopisa. On to još nije učinio, a rok ističe 15. maja. Kada investitor dostavi cjelokupnu dokumentaciju i bude ustanovljeno da su ispunjeni zakonski uslovi izdaće se naknadna građevinska dozvola – pojašnjava gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

On podsjeća da je nadležno odjeljenje izdalo lokacijske uslove koji su preduslov za građevinsku dozvolu.

– Naš cilj je da očuvamo energetsku stabilnost i smanjimo stepen zagađenosti vazduha u našem gradu – naglašava Petrović.

Međutim, Miloš Stevanović tvrdi da će investitor “ovih dana dostaviti nostrifikovan projekat izvedenog stanja i studiju o izvedenom stanju gasovoda u putnoj infrastrukturi”.

Paralelno sa tim, kaže Stevanović, vrši se ugradnja novih mjernih stanica u primopredajnoj tački Šepak. Paralelno, u Trebinju teče postupak oko pribavljanja licence za distribuciju gasa, kao i postupak formiranja cijene gasa i priključka.

Prednosti

Bijeljina prošle zime nije silazila sa vrha neslavne liste najzagađenijih gradova u Srpskoj i regionu. Prelazak gradske toplane sa uglja na gas značajno bi ublažio ovaj gorući problem.

Direktor bijeljinske Toplane Mladen Krasavac kaže da će ovo preduzeće ispuniti sve tehničke uslove kako bi se što pre priključilo na gas.

– Studija izvodljivosti potvrdila je da ćemo imati svi korist od toga, a prije svega građani koji će imati čistiji vazduh – naglašava Krasavac.

U gasovod i sekundarnu mrežu investirano je 20 miliona evra. Investitor je “Srbija gas”, koji ima 80 odsto vlasništva nad gasovodom, a preostalih 20 odsto u vlasništvu je grada Bijeljina.

Ohrabruje činjenica da je izgrađeno svih 20 kilometara magistralnog gasovoda od Bijeljine do Šepka i sekundarna mreža u gradu od 307 kilometara. Završeno je i testiranje, pa bi po dobijanju upotrebne dozvole i dogovora o cijenama sa Regulatornom agencijom gas mogao biti dostupan potrošačima.

“Srbija gas” najavljuje nova ulaganja, pa će ovaj gasovod biti osnov za dalju gasifikaciju Republike Srpske od Bijeljine prema Banjaluci, kao i prema Palama.

(SrpskaInfo)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *