Obilježen Dan MZ Donje Zabrđe – sjećanje na teške dane

U Donjem Zabrđu kod Ugljevika danas je obilježen Dan ove mjesne zajednice – dan kada se prije 28 godina iz zarobljeništva u Tuzli vratio 61 srpski borac sa ugljevičkog područja, od kojih su većina bili iz ovog sela.

Tim povodom služen je parastos ispred spomen-obilježja za 16 poginulih boraca Vojske Republike Srpske i za mještane poginule tokom Narodnooslobodilačkog rata.

Vijenci su položeni kod spomen-obilježja na kojem su ispisana imena više stotina poginulih u protekla dva rata od kojih su nekoliko desetina maloljetna djeca koje je usmrtila “SS Handžar” divizija tokom Drugog svjetskog rata.

Počast poginulima odali su njihovi saborci, rodbina, mještani Donjeg Zabrđa, te predstavnici opštine Ugljevik i Boračke organizacije i mjesta Susek iz Srbije.

Na ovaj dan, 29. septembra 1995. godine, 61 srpski borac sa područja Ugljevika vratio se iz zarobljeništva u Tuzli. Većina su bili mještani Donjeg Zabrđa zarobljeni na Lisači, koji su proveli 11 mjeseci u tuzlanskom logoru.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevik Jovan Marinković istakao je da spomenik u Donjem Zabrđu svjedoči da su Srbi uvijek težili slobodi.

“Više od 300 poginulih mještana Srba u protekla dva rata previše je i za jedan grad a kamoli selo”, rekao je Marinković novinarima.

Molitvenom skupu zajedno sa mještanima i gostima prisustvovao je načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je rekao da se danas obilježava dan kada su se srpski junaci iz ove podmajevičke opštine vratili iz zarobljeništva svojim domovima.

“Stradanje Srba iz Zabrđa u proteklom vijeku je dokaz da je srpski narod kroz istoriju imao neprestanu borbu za slobodu”, rekao je Perić novinarima.

On je dodao da je u toku Drugog svjetskog rata u ovom selu ubijen veliki broj civila od kojih i brojna djeca samo zato što su bili Srbi.

“Zato smo dužni i obavezni da svima onima koji su dali svoje živote odamo svoje poštovanje i da se na ovaj način okupljamo i sve učinimo da srpski narod na ovim prostorima u narednom periodu živi u slobodi”, rekao je Perić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *