Obilježen Dan borbe protiv moždanog udara /VIDEO/

Odbornički kandidati sa liste SNSD-a Nemanja Janković, Stojanka Nikolić, Aleksandar Stevanović, Nada Stančić i Stanislav Milošević danas su u Bijeljini obilježili Svjetski dan borbe protiv moždanog udara uličnom akcijom tokom koje su građanima dijelili letke o značaju prevencije i liječenju moždanog udara.

Odbornički kandidat Nemanja Janković, koji je specijalista vaskularne hirurgije, zaposlen u bijeljinskoj bolnici, rekao je da se moždani udar u svijetu ne smatra samo zdravstvenim problemom, nego je on i ekonomski i socijalni problem.

“Bolesti krvnih sudova su neprijatelj broj jedan u svijetu i kod nas, a među njima je moždani udar treći najvažniji uzrok oboljevanja i smrtnosti, kao i najčešći uzrok invaliditeta. Moždani udar kod dvije trećine bolesnika uzrokuje invaliditet koji najčešće za posljedicu ima trajnu radnu nesposobnost. Ovo oboljenje ne remeti samo život oboljelog, nego i njegove porodice, a predstavlja veliki teret i za ekonomiju jednog društva. Redovni kontrolni pregledi i rano otkrivanje faktora rizika su najvažniji u prevenciji moždanog udara”, istakao je Janković.

Janković je građanima u centru Bijeljine dijelio savjete kako se boriti protiv ove bolesti, saopšteno je iz Pokreta “Uspješna Srpska”.

Preventivnu akciju odborničkih kandidata sa liste SNSD-a podržao je i vršilac dužnosti direktora Bolnice “Sveti Vračevi” Zlatko Maksimović, koji je rekao da će uvijek podržavati aktivnosti koje doprinose boljem zdravlju stanovništva.

Komentari: