Porodične firme su značajan resurs za razvoj domaće privrede /VIDEO/

Porodične firme su značajan resurs za razvoj domaće privrede i stub razvoja ekonomije u Srpskoj, poručeno je sa predavanja održanog u sklopu Poslovnog foruma menadžera održanog u Bijeljini. U BiH se nedovoljno bavimo porodičnim firmama, a previše gubitaškim javnim preduzećima, ocjenio je autor projekta o porodičnim firmama Dragan Močević i dodao da Bijeljina poslije Sarajeva ima najveći privredni potencijal u BiH.

Porodične firme su već sada stub ekonomije u RS, a pogotovo u Bijeljini gdje ne postoje razvijena preduzeća u javnom sektoru. U Bijeljini nema sjedišta kao što su Zeljeznice u Doboju, Pošte u Banjaluci ili Šume Srpske na Sokocu, nego su ovdje zdrava privredna i privatna preduzeća, ocjenio je Dragan Močević, iz Centra za edukaciju “Proeduka”. On je kazao da Bijeljina predstavlja svjetao primjer u BiH kada je riječ o privrednoj ekspanziji.

Velika je šteta što bijeljinski provrednici ne ulažu više u edukaciju, ocjenio je Močević. Naveo je da angažovanje neporodičnih menadžera i prepuštanje upravljanja firmom predstavlja poseban izazov za većinu vlasnika porodičnih firmi, prvenstveno zbog nepovjerenja u ljude koji nisu članovi porodice.

Najveći izazov za takva porodična preduzeća prema ocjeni Močevića, predstavlja prelazak sa prve na drugu generaciju. Dvije trećine porodičnih firmi u Srpskoj koje posluju do 20 godina vodi prva generacija vlasnika što ukazuje da većina kompanija tek treba da se suoči s generacijskom tranzicijom.

Govoreći o dobrim i lošim praksama poslovanja porodišnih firmi u Srpskoj, Močević je ukazao da iz njihovog istraživanja na terenu – još uvijek loše prakse dominiraju. Ipak, kako je naveo u Bijeljini je nešto bolja situacija nego u ostatku Republike.

Generalni pokrovitelj ovogodišnjeg Poslovnog foruma menadžera održanog  27 I 28. oktobra u Bijeljini je Grad, Pokrovitelj je Vlada Republike Srpske, a partner Područna privredna komora Banja Luka.

Komentari: