Obezbijeđeno polaganje vozačkih ispita za Rome, zaposlene tri žene /VIDEO/

Velika većina Roma ne završi srednju školu pa nisu ni konkurentna radna snaga.  Zato su programi prakse i podrške izuzetno važni. 

Unaprijeđenje ranjivih kategorija na tržištu rada i stvaranje podržavajućeg okruženja za zapošljavanje teško zaposlivih kategorija stanovništva dio je programa ekonomskog osnaživanja ranjivih grupa koje sprovodi Udruženje “Otaharin”.  

Dosadašnji rezultati pokazuju da je više od 20 Roma dobilo priliku za sticanje radnog iskustva. Više od 60 žena Romkinja i onih iz ugroženih porodica prošlo je specializovane obuke kao što je palstenička proizvodnja, uzgoj organskog voća i povrća, izrada biznis planova, a uručeno je više od 20 paketa ekonomske podrške u vidu alata, mašina ili opreme.

Implementaciju programa za zapošljavanje Romkinja prati niz otežavajućih okolnosti: niska kvalifikaciona struktura uzrokovana prekidom obrazovanja, predrasude poslodavca, socijalna isključenost kao i birokratske prepreke.

Veliki broj žena Roma zaposlen je u socijalnom preduzeću “Agroplan” koje u Bijeljini egzistira od 2017. godine s ciljem da se poslovna vizija proizvodnje organskog voća i povrća poveže sa socijalnom i ekonomskom emancipacijom ugroženih kategorija unutar društvaAgro Plan nudi i mogućnost sticanja radnog iskustva i pohađanje obuke iz oblasti organske poljoprivrede i tako smanjuje nezaposlenost među socijalno ranjivim grupama.

Otaharin je 2021. godine dobio evropsku nagradu za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i Turskoj, što je treći put da su nagrađeni od strane evropske komisije za doprinos ekonosmkom osnaživanju Roma.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *