O stradanju Hercegovaca i Semberaca u ustaškim “fabrikama smrti” /VIDEO/

Udruženje Hercegovaca „Jovan Dučić“ iz Bijeljine organizovalo je javnu tribinu „Sjećanjem i pamćenjem protiv zaborava“ o stradanju Srba Hercegovine i Semberije u NDH, s akcentom na logore na ostrvu Pag i u Jadovnu,  čije je postojanje u prvim mjesecima od osnivanja ustaške tvorevine bilo najava zločina genocida koji će uslijediti u narednim godinama.

Odmah po osnivanju Udruženje Hercegovaca “Jovan Dučić” dalo je sebi zadatak da njeguje kulturu sjećanja kako na naše velikane i njihova slavna djela, tradiciju i kulturu, tako i na žrtve i stradanje srpskog naroda. Počeli su sa pjesničkom večeri koja je bila posvećena Rajku Petrovu Nogu, a u ovim majskim danima u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta Istočno Sarajevo priredili su javnu tribinu na kojoj se govorilo o stradanju Srba u kraškim jamama Velebita i logorima ostrva Paga.

Sjećati se i pamtiti naše žrtve i svete novomučenike srpske postradale na cijelom području NDH i pominjati ih, najmanje je što danas mi možemo učiniti za njih, rekao je Dušan Bastašić iz Udruženja “Jadovno”.

Ukazao je Bastašić na značaj činjenice da je Bijeljina jedini grad u svijetu koji ima Ulicu žrtava Jadovnog. On je na tribini predočio podatke o ustaškim zločinima u ova dva logora i njihovom nastavku u Jasenovcu i drugim mjestima stradanja.

Zaborav vodi u nestajanje identiteta, a bez identiteta, čovjek je obična ljuštura – poručio je predsjednik bijeljinskog Udruženja Hercegovaca.

Na tribini je učestvovala i profesor Sanja Savić sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu koja je govorila o stavljanju politike ubijanja i uništenja čitavog jednog naroda u zločinačke zakonske okvire NDH. Dekan Pravnog fakulteta ističe da je tribina „Sjećanjem i pamćenjem protiv zaborava“ od velikog intelektualnog i kulturnog značaja za našu sredinu.

Upravo su studenti Pravnog fakulteta svojim besjedništvom na ovoj tribini jasno poručili da je sjećanjem i pamćenjem najlakše protiv zaborava.

Javna tribina održana je u velikoj sali Centra za kulturu “Semberija” i jedna je u nizu aktivnosti bijeljinskog Udruženja Hercegovaca “Jovan Dučić” a na kojoj je akcenat stavljen na zvjerska ubijanja i progon Hercegovaca kroz vijekove.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *