NSRS: Predloženi budžet doprinosi rasterećenju privrede i povećanju plata /VIDEO/

Razmatranjem Prijedloga budžeta Republike Srpske za narednu godinu nastavljena je 26. posebna sjednica Narodne skupštine. Prijedlog budžeta u iznosu 4,24 milijarde KM veći je za osam miliona maraka od rebalansa budžeta Srpske za 2021. godinu.

U obraćanju tokom poslaničke rasprave o Prijedlogu budžeta Republike Srpske za 2022. godinu, koji se razmatra po hitnom postupku i iznosi 4,024 milijarde KM, generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske Goran Stanković izjavio je u Narodnoj skupštini da je važno što se predloženim budžetom Srpske za narednu godinu planira povećanje plata.

Iz opozicije kritikuju budžet za iduću godinu. Klub poslanika SDS-a podnio je tri amandmana na prijedlog budžeta i traži da planirana sredstva za borački dodatak budu povećana.

Budžet za boračko-invalidsku zaštitu u narednoj godini nije manji već je veći za oko 12,7 miliona KM, rekao je pred narodnim poslanicima resorni ministar Duško Milunović.

Govoreći o izdvajanju za boračku populaciju u Socijalističkoj partiji pozdravljaju planirano povećanje sredstava za borce i kažu da se priča o statusu boraca politizovala.U SNSD-u podržavaju planirani budžet i ističu da je učinjen veliki pomak kada je riječ o izdvajanjima sredstava za privredu, isplatu penzija, boračke kategorije, zdravstvo.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović navela je da je budžetskim okvirom predviđeno povećanje plata i penzija. Grant za podršku razvoja privredi i poboljšanju efikasnosti poslovanja i uvođenja novih tehnologija biće povećan za osam miliona KM.Budžetom su planirana i veća davanja za sektor zdravstva, pronatalitetnu politiku i boračke kategorije.Prema projekcijama, stabilnost na tržištu rada i povećanje plata doprinijeće oporavku domaće potrošnje, čiji će rast ipak biti manji od ukupnog rasta BDP-a.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *