“Novi Žitopromet” pokrenuo i pekarsku proizvodnju: Hljeb vraća staru slavu preduzeću

Iz pekare bijeljinskog preduzeća “Novi Žitopromet” svakodnevno izlazi više od 1.000 hljebova koji stižu na trpeze širom Semberije, a proširenje posla omogućilo je i zapošljavanje još 15 novih radnika.

Istakao je to za “Glas Srpske” šef proizvodnje u tom preduzeću Dušan Tomić podsjetivši da su mlinove pokrenuli 15. jula i tako započeli proizvodnju brašna od pšenice požnjevene sa semberskih polja.

Na taj način, dodaje Tomić, obezbijedili su vlastitu sirovinu za pekarsku proizvodnju.

– Započeli smo proizvodnju hljeba 1. septembra i iz naše pekare svakodnevno izlazi nešto više od 1.000 hljebova koje isporučujemo širom Semberije. Pravimo naš dobro poznati hljeb od 600 grama, vrhunskog kvaliteta koji košta 1,20 KM. Osim toga, imamo i polubijeli hljeb koji košta 1,10 maraka i dobro poznati somun od 800 grama čija je cijena 1,40 KM – naglasio je Tomić dodavši da hljebove prave u takozvanoj tunelskoj peći, koju u BiH imaju svega tri firme.

Tomić kaže da u skladu s narudžbama povećavaju proizvodnju, te da su povratne informacije od kupaca i više nego odlične.

– Prilagođavamo se tržištu. U skladu sa proširenjem proizvodnje, otvorena su i nova radna mjesta, tako da nas je sada oko 60 zaposlenih u preduzeću – naglasio je Tomić dodavši da rade u dvije smjene, te da se sve obaveze prema zaposlenima izmiruju na vrijeme.

Firma je ranije nosila naziv “Žitopromet”, a zahvaljujući pravovremeno otvorenom stečaju sačuvana je imovina. Fočanska kompanija “Pavgord” je 18. januara ove godine kupila nepokretnu imovinu “Žitoprometa” po cijeni od 3,1 milion maraka i tako postala stoprocentni vlasnik preduzeća. Ranije su kupili i pokretnu imovinu mlinsko-prerađivačkog giganta, te uplatili 600.000 maraka za doprinose radnicima kako bi im bio povezan radni staž.

Problemi u nekadašnjem semberskom mlinsko-prerađivačkom gigantu javili su se 2018. godine. Silosi su tada bili puni pšenice, ali su pogoni stajali i skupljali prašinu jer ratarima nije bio plaćen rod. Zbog neisplaćenih plata i doprinosa radnici su tada stupili u štrajk. Do otvaranja stečaja u decembru 2019. godine “Žitopromet” je zapošljavao 113 radnika.

Vrste brašna

Dušan Tomić je rekao da u “Novom Žitoprometu” proizvode brašno tip 400, tip 500 i tip 850, te pšenične mekinje.

– Brašno prodajemo i u drugim dijelovima BiH, ne samo u Semberiji, a razmatramo ponudu i za plasman u inostranstvo – rekao je Tomić i naglasio da imaju sklopljene ugovore sa oko 60 pekarskih kuća.

(Glas Srpske)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *