Novi soj omikron pred vratima BiH /VIDEO/

U BiH danas 30 preminulih i  583 nova slučaja zaraze . Na graničnim prelazima u Bosni i Hercegovini za razliku od brojnih drugih zemalja nema pooštravanja mjera kada je riječ o novom soju koronavirusa. U međuvremenu Srbija je pooštrila kontrole za ulazak u zemlju. U Sloveniji će nevakcinisani najvjerovatnije plaćati deo bolničkih troškova.

Od testiranih 508 laboratorijskih uzoraka, virus korona  u Srpskoj potvrđen je kod 146 osoba. 39 novih infekcija otkriveno je  u Banja Luci a po 16 u  Bijeljini  i Gradišci. Osam muškaraca i šest žena, srednje i starije životne dobi od kojih su pet osoba iz Banjaluke, po dvije iz Doboja i Gradiške i po jedna iz Bijeljine, Čelinca, Prijedora, Sokolca i Ugljevika izgubilo je bitku sa koronom.

Novi soj omikron još nije potvrđen u Bosni i Hercegovini, ali je pred vratima. Krizni štabovi na svim novoima u Bosni i Hercegovini za sada bez preporuka za mjere karantina i strožije kontrole na granicama. Dosadašnje epidemiološke mjere na snazi ostaju do daljnjeg.

U Srbiji blagi pad broja novozaraženih lica. Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je na sjednici Kriznog štaba medicinski dio bio za uvođenje 24-časovnih kovid propusnica, ali da je to odbijeno s obrazloženjem da su dosadašnje mjere dale rezultate. Dodao je da ostaje činjenica da će naši ljudi iz inostranstva dolaziti za vrijeme katoličkog Božića i da će donijeti virus. Očekuje se da je sprovedena imunizacija dovoljna za novi soj Omikron .

Smanjen je i broj pregleda u Domu zdravlja Palilula, upola je  manje kovid pozitivne djece. Načelnica Pedijatrijske službe Doma zdravlja Palilula doktorka Aneta Jovanović kaže za RTS da je povoljnija epidemijska situacija što se tiče djece ali da trenutno ima dosta respiratornih infekcija gornjih i donjih disajnih puteva, kao i stomačnog virusa.

Zdravstveni sistem Crne Gore, na pragu treće godine pandemije, trpi veliki pritisak. Nadležni poručuju da će Fajzerova vakcina biti dostupna svim građanima.

U Hrvatskoj 5.341 novi slučaj, a preminulo je  76 osoba. U Sloveniji, razmišljaju o novčanom kažnavanju onih koji nisu vakcinisani, a završe na bolničkom lečenju zbog korona virusa. U  ovoj zemlji potvrđeno je  2.125 zaraženih i 15 smrtnih slučajeva, dok se epidemiološko stanje poboljšava, objavila je slovenačka Vlada.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.