Proizvodnji kozijeg mlijeka veća podrška /VIDEO/

Gotovo da nema područja u Srpskoj gdje ne bi bilo unosno uzgajati koze.

Oni koji su to na vrijeme shvatili uprkos ne postojanju organizovanog otkupa kozijeg mlijeka prihvatili su se ovog posla, svjesni činjenice da koza nije zahtjevna za držanje, a da kozje mlijeko i sir na slobodnom tržištu drže dobru cijenu.

Ipak, statistika pokazuje da je kozarstvo u odnosu na ovčarstvo i uzgoj muznih grla daleko manje zastupljeno.

Uzgoj koza ne razlikuje se mnogo od uzgoja ovaca, ali je duplo unosniji posao. Međutim, malo ko se njim bavi jer nema organizovanog otkupa kozjeg mlijeka. Pozitivan primjer da uzgoj koza može biti lijep i unosan posao pokazali su na farmi koza “Nana Kaas” u selu Jelićka.

Od kozjeg mlijeka prave polutvrdi domaći sir, jogurt i sladoled.

U muži je trenutno 80 koza i dnevna proizvodnja je 150 litara mlijeka, jer se bliži zasušenje i dolazi zima, pa je to minimum, a maksimalno sa ovim brojem grla je 250 litara.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da će podrška proizvodnji kozjeg mlijeka u Srpskoj u narednoj godini biti veća nego do sada.

I mljekari u Srpskoj kuju proizvodne i podsticajne planove za narednu godinu.

Tako je bilo i na sastanku Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara RS.

Odlučili su mljekari da dodatno osavremene posao, pa će kažu prema resornom ministarstvu uputiti zahtjev da akcenat podsticajnih mjera bude na investicijama.

Odlučni su da idu u robotsku mužu jer su visoka cijena radne snage i niska cijena mlijeka važan faktor u porastu interesa za muznim mašinama. 

Za robotsku mužu zainteresovano je za sada desetak farmera. Izračunali su u Udruženju mljekara da bi ta investicija trebalo da košta oko 2,6 miliona maraka.

Komentari: