Nove olakšice za oboljele od dijabetesa

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za oboljele od dijebetesa omogućio je tromjesečno umjesto mjesečnog propisivanja potrošnog materijala koji se izdaju na recept, poput trakica za mjerenje šećera.

“Osiguranici više neće morati svakog mjeseca da na recept podižu potrošne materijale, nego će na jedan recept moći podići tromjesečne količine. To se odnosi na trakice za mjerenje šećera u krvi i u urinu, lancete i insulinske igle koje Fond godinama finansira za oboljele od dijabetesa i koji se, inače, podižu na recept”, saopšteno je iz Fonda.

Ova olakšica, dodaju, odnosi se i na osiguranike koji koriste hormon rasta, pa će im se insulinske iglice za jednokratnu upotrebu umjesto mjesečnih količina, takođe, propisivati za tri mjesec.

Kako su pojasnili, ova olakšica precizirana je izmjenom Pravilnika o pravu na medicinska sredstva koji je usvojio Upravni odbor Fonda, a njegova primjena se očekuje sredinom ovog mjeseca.

Zbog pojednostavljenja procedure propisivanja potrošnog materijala na recept, osiguranici više neće morati da svakog mjeseca odlaze kod porodičnog ljekara po recept, pa nakon toga u apoteku da ga realizuju.

“Na ovaj način smanjiće se gužve u čekaonicama u ambulantama porodične medicine, a broj kontakata, što je posebno važno zbog aktuelne epedemiološke situacije, biće sveden na minimum, budući da je riječ o veoma osjetljivoj populaciji”, napomenuto je u saopštenju.

Ovo pravo osiguranici ostvaruju na preporuku ljekara specijaliste odgovarajuće grane medicine, a porodični doktor propisuje recept.

Fond zdravstvenog osiguranja podsjeća da oboljeli od dijabetesa u Republici Srpskoj spadaju u kategoriju osiguranih lica za koje obavezno zdravstveno osiguranje finansira širok spektar prava. U proteklih nekoliko godina za ovu kategoriju osiguranika se konstantno uvode nove terapije, odnosno, novi insulini, i to u skladu sa svjetskim terapijskim smjernicama.

Prema tome, za oboljele od dijabetesa Fond u potpunosti finansira insuline, trakice, lancete, špriceve, igle, aparate za brzo određivanje glukoze u krvi, potrošne materijala za insulinske pumpe.

Fond je, podsjećaju, prije tri godine počeo da finansira i insulinske pumpe, 25 na godišnjem nivou, koje ranijih godina nije finansirao.

Sve navedeno za ovu kategoriju osiguranika Fond u potpunosti finansira, jer su oboljeli od dijabetesa oslobođeni plaćanja participacije za osnovnu bolest i njene komplikacije.

I ove izmjene, ističu, pokazuju da Fond nastoji da svim osiguranicima, posebno onima koji spadaju u osjetljive kategorije, maksimalno pojednostavljuje procedure ostvarivanja propisanih prava s ciljem da zdravstvena zaštita bude dostupnija i kvalitetnija.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *