Političari,moćnici, milijarderi kriju svoje bogatstvo

Tajna bogatstva i poslovanja svjetskih lidera, političara i milijardera razotkrivena su u takozvanim Pandorim papirima u kojima se vidi da su različiti moćnici, kao i sadašnji i bivši svjetski lideri, povezani sa kompanijama koje koriste ofšor poreske oaze.

Istragu je sproveo Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara /ICIJ/ i tim od 150 medijskih kuća, uključujući njemački list “Zidojče cajtung”.

U 11,9 miliona dokumenata otkriveno je da 35 sadašnjih i bivših šefova država, kao i više od 330 političara i javnih zvaničnika iz skoro 100 zemalja, posjeduju sredstva na ofšor računima, kao i u tajnim fondacijama ili kompanijama koje se bave zaštitom.

Ofšor računi se često koriste za tajno upravljanje velikim sumama novca kako bi se sakrilo realno bogatstvo neke osobe.

Jedan od svjetskih lidera koji se pominje u ovom izvještaju je češki premijer Andrej Babiš, kome predstoje parlamentarni izbori u petak i subotu. Prema istraživanju, Babiš je 2009. godine kupio zemljište od 15 miliona evra u Francuskoj bez jasnog izvora za svoje finansiranje.

Prema izvještaju, plaćanje za zemlju teklo je preko poštanskih sandučića u Vašingtonu, Monaku i na Britanskim Djevičanskim ostrvima prije nego što je stiglo u Francusku. Kupovina 2009. godine bila je izvršena baš u vrijeme kada je Babiš ušao u politiku.

Babiš je negirao optužbe, rekavši za novinsku agenciju ČTK da je jasno da nije učinio ništa nezakonito ili nedolično. On je rekao da neko ovim putem želi da ga osramoti i na taj način utiče na češke parlamentarne izbore.

Trenutno, prema istraživanju javnog mnjenja, Babišova stranka ANO trebala bi osvojiti 27,3 odsto glasova na predstojećim izborima, što bi je učinilo najjačom strankom u češkom parlamentu.

ICIJ je saopštio da je dokumente na kojima je zasnovao svoj izveštaj dostavio anonimni izvor. Oni uključuju dokumente iz 14 poreskih oaza i transakcije dokumenata do uključujući 2021. godinu, prenio je DPA

Slično kao i u slučaju Panamskih papira, dokumente je navodno otkrio anonimni izvor. To je do sada najveće curenje dokumenata koji sadrže informacije o poreskim utočištima.

Panamski papiri pojavili su se u javnosti u proljeće 2016. godine nakon curenja podataka. To su bili dokumenti panamske advokatske firme “Mosak Fonseka” /Mossack Fonseca/, koje su ocjenjivali novinari širom svijeta. Otkrili su da brojni političari, sportisti i druge poznate ličnosti imaju imovinu u ofšor kompanijama.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *