Nije svaki med isti: Postoje različite vrste, evo koji je najzdraviji!

Postoje različite vrste meda i, činjenica je da je svaki od njih zdrav, ali koji je najzdraviji?

Znate već da postoje različite vrste meda, a neke od njih su livadski, šumski, bagremov, lipov, suncokretov…

Svi već znaju da je med izuzetno dobar za zdravlje, ali mnogi se pitaju koji je to med najzdraviji.

Ono što stručnjaci najprije izdvajaju kao važnu informaciju je da pčele radilice tokom života obiđu između hiljadu i dvije hiljade različitih biljnih vrsta, što znači da ne postoje dvije identične tegle meda po sastavu čak ni sa jednog pčelinjaka.

Sastav meda mijenja se u zavisnosti od sezone, lokacije, ali i biljnih vrsta koje su rasprostranjene na određenoj lokaciji.

S obzirom na to da su sve vrste meda zdrave, ne možemo reći da je jedan najzdraviji, ali u zavisnosti od toga da li imate neki zdravstveni problem, možete da odaberete određenu vrstu.

Na primjer, livadski med je najbolji za svakodnevnu upotrebu, dok je bagremov preporučljiv za mališane i osobe koje imaju blagu polensku alergiju zbog toga što ovaj med sadrži nešto manje polena. Naravno, ukoliko imate alergiju na polen, nikako ovaj (niti bilo koji drugi) med ne bi trebalo da uzimate bez konsultacija sa ljekarom!

Ovaj med pomaže i u liječenju gripa, i to tako što ćete pomiješati pola kilograma livadskog meda sa tri kašike rendanog korena đumbira. Uzimajte tri puta dnevno po kašičicu ove mješavine, rastvorene u šači tople vode. Livadski med dobro deluje i na urinarne infekcije.

Suncokretov med dobar je za osobe koje imaju hronična kardiovaskularna oboljenja. Ovaj med nutritivno je najbogatiji od svih prirodnih vrsta meda, zahvaljujući prirodno visokom sadržaju polena, ali ga mnogi ga izbjegavaju zato što se najbrže kristalizuje, tj. ušećeri.

Brojne studije su dokazale i da bagremov i lipov med blagotvorno djeluju na disajne puteve. Osim toga, bagremov med pomaže kod akutnog i hroničnog gastritisa, oboljenja jetre i bolesti bubrega.

Lipov med, pomješan sa limunom i vodom pomaže kod prehlade, a sa mješavinom rendanog luka u odnosu 1:1 liječi i kašalj.

Šumski med, koji inače ima tamniju boju od ostalih vrsta meda, a sadrži i veću količinu minerala, pogodan je za jačanje imuniteta.

(MONDO)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *