Tramp dva puta primio dodatni kiseonik i deksametazon

Američki predsjednik Donald Tramp dva puta je primio dodatni kiseonik i deksametazon, ali se njegovo stanje poboljšava dok se u vojnoj bolnici liječi od kovida 19, saopštio je njegov ljekarski tim.

Tramp prima i eksperimentalnu terapiju, odnosno lijek REGN-COV2, kao i cink, vitamin D, famotidin, melatonin i aspirin, rekli su njegovi lekari.

Ljekari su Trampu dva puta obezbjedili dodatni kiseonik, u četvrtak i petak, a takođe su mu dali i deksametazon, saopštio je njegov tim.

Dr Brajan Garibaldi rekao je da je Trump dobio deksametazon kao odgovor na “prolazni nizak nivo kiseonika”.

“Prvu dozu od toga primio je juče i naš plan je da to zasad nastavimo”, rekao je Garibaldi.

Trampov tim navode da se njegovo stanje poboljšava i da bi već sutra mogao da se vrati u Bijelu kuću, gdje bi se njegovo liječenje nastavilo.

Deksametazon se za vrijeme testiranja pokazao da povećava šanse preživljavanja kod pacijenata hospitalizovanih zbog kovida 19,onih koji su u teškom stanju i kojima je potreban dodatni kiseonik.

Ali, on se ne smije davati u blažim slučajevima, jer može ograničiti sopstvenu sposobnost tijela da se bori protiv virusa.

Ljekari su rekli da Tramp od petka nema groznicu i da njegova jetra i bubrezi funkcionišu normalno nakon druge doze remdesivira, intravenskog antivirusnog lijeka, a za koji je dokazano da skraćuje boravak u bolnici.

Trampova bolest preokrenula je kampanju uoči predsjedničkih izbora u novembru i skrenula pažnju na predsjednikovo postupanje u vezi sa pandemijom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *