“Nije njen izbor – Djevojčice nisu roba” /VIDEO/

 S ciljem skretanja pažnje na problem trgovine ljudima, odnosno nasilne udaje djevojčica, danas je u Bijeljini u organizaciji Fondacije “Lara”, održana javna tribina na temu “Nije njen izbor – Djevojčice nisu roba”.

Javna tribina je dio istoimene kampanje koju Fondacija “Lara”, u partnerstvu sa Udruženjem “Novi put” iz Mostara, Fondacijom “Udružene žene” iz Banjaluke i Udruženjem “Zemlja djece u BiH” iz Tuzla, a u saradnji sa Odsjekom za borbu protiv trgovine ljudima Ministarstva bezbjednosti BiH, realizuje povodom obilježavanja 18. oktobra – Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima. 

Djevojčice nakon odlaska u nove porodice obično bivaju seksualno i radno eksploatisane, te prinuđene na prosjačenje. Njihove rane trudnoće nerijetko dovode da raznih bolesti ili smrti novorođenčadi. Ovi brakovi su uglavnom ilegalni, tako da ne postoji zvanična statistika, vezana za ovaj problem.

U pitanju je pojava koja na više načina ugrožava prava djeteta, a zbog važeće zakonske regulative i stava pojedinih institucija da je u pitanju običajno pravo Roma, dolazimo do toga da se kasnije na sudu ta djela kvalifikuju kao “obljuba nad maloljetnim licem”, tako da ovi slučajevi ne dobijaju ni zaslužen sudski epilog, te je s’ toga cilj ove kampanje da se ukaže na to koliki je ovo problem i šta stvarno stoji iza toga, a to je svakako trgovina ljudima.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *