Ideje za bolji ekonomski ambijent /VIDEO/

Rješavanje problema nedostatka radne snage, digitalizacija i tehnološko osavremenjavanje privrede i reforma javnog sektora ključni su ciljevi koje je Privredna komora Republike Srpske postavila u pripremi programa ekonomskih reformi u Srpskoj do 2025. godine, rekao je danas predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Stevo Savić.

Savić je naveo da su na mini poslovnoj konferenciji sa privrednicima iz Bijeljine, Ugljevika i Lopara predstavili aktivnosti Komore u ovom procesu kako bi kroz dijalog prepoznali socio-ekonomske izazove koji opterećuju privredu i povećali uticaj poslovne zajednice na kreiranje ključnih programskih dokumenata.

Direktor Područne privredne komore Bijeljina Slavica Marković rekla je novinarima u Bijeljini da se problem nedostatka radne snage javlja zbog migracije, negativnog prirodnog priraštaja, ali i načina obrazovanja u kome manjka interes za stručna zanimanja.

“Jedna od mjera koju zagovaramo je da se smanje porezi i doprinosi na nova zapošljavanja, takve mjere već imaju Srbija i Crna Gora, kao i da se kroz samozapošljavanje daju prilike mladima da osnuju svoja preduzeća”, istakla je Markovićeva i istakla značaj obavljanja praktične nastave u privredi.

Bijeljinski privrednik Đorđe Slavinjak očekuje od Privredne komore daleko aktivnije učešće u rješavanju problema poslovne zajednice i da bude stalna spona sa Vladom Republike Srpske i lokalnom zajednicom da bi se unaprijedio društveni ambijent i stvorili što bolji uslovi za rad.

Prema njegovim riječima, u firmi čiji je vlasnik nema problema sa nedostatkom radne snage jer povećanjem plata nastoje da sačuvaju radnu snagu i privuku nove radnike, a ove godine su plate podigli za 15 odsto.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *