Ni milionska šteta ne povećava broj polisa

Da milionska šteta od prirodnih nepogoda ni veće subvencije nisu motivisale poljoprivrednike u Srpskoj da osiguraju svoju proizvodnju i imovinu, potvrđuje podatak da su lani polisu posjedovala svega 222 korisnika, što je za 123 manje u odnosu na godinu ranije.

Iako je lani zabilježen manji broj korisnika osiguranja, iz budžeta resornog ministarstva na ime ovih subvencija isplaćeno je skoro 300.000 maraka više u odnosu na godinu ranije, ali zbog toga što su velika gazdinstva koja su već imala polisu proširili obim osigurane proizvodnje.

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za agrarna plaćanja RS Predrag Sladojević istakao je za “Glas Srpske” da je lani na ime subvencija za osiguranje isplaćeno 906.000 KM, dok je godinu ranije za te namjene otišlo 620.000 KM.

– Ono što je zanimljivo jeste to da je lani u odnosu na godinu ranije mnogo više grla stoke osigurano. Očekujemo da ove godine više poljoprivrednika osigura svoju proizvodnju, s obzirom na to da je prošla bila teška i da su mnogi proizvođači usljed vremenskih nepogoda pretrpjeli veliku štetu – kazao je Sladojević.

Podsjetio je da je visina podsticaja bila do 50 odsto od iznosa osiguranja te da je prošle godine limit prema korisniku povećan sa 25.000 maraka na 40.000 KM.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kazao je da svi koji se bave poljoprivredom, treba na vrijeme da razmisle o posljedicama koje nose klimatske promjene i koliko-toliko zaštite svoju proizvodnju.  

– Imajući u vidu kakve su nas sve nevolje pogodile, naročito prošle godine, vjerujemo da će više poljoprivrednih proizvođača uz povećanu subvenciju premije osiguranja napraviti polisu. Svjesni smo da država ne može pokriti sve troškove koji nastaju ovim nenormalnim klimatskim promjenama – kazao je Marinković, koji je lani osigurao pšenicu, što planira i ove godine da uradi.

Slično razmišlja i predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić, koji je istakao da kompletnu svoju proizvodnju već godinama osigurava, što bi, kaže, preporučio i ostalim poljoprivrednicima. 

– Do sada sam, kad god bi se nešto desilo, od osiguravajućeg društva kod kojeg sam osigurao svoju proizvodnju, odnosno usjeve pšenice, kukuruz i svinje dobio nadoknadu štete. Izuzetak je pojava afričke kuge, jer taj rizik nije uvršten u polisu – rekao je Maljčić koji, kako kaže, zahvaljujući polisi mirnije spava.

S druge strane, predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović istakao je da malo ko ima dovoljno novca za polisu koja se mora u cugu platiti.

– Sa osiguravajućim društvima nikako da nađemo kompromis da dio novca uplatimo odmah, a ostatak kad dobijemo subvencije od ministarstva. To je naša najveća zamjerka, jer ko danas odjednom može sebi da priušti, primjera radi, 80.000 maraka za osiguranje – kazao je Dojčinović.

Predsjednik Skupštine udruženja osiguravajućih društava RS Bojan Popović rekao je da je prošle godine došlo do povećanja premije i količine osiguranih usjeva i parcela, ali ne i broja korisnika.

– Nadam se da će u ovoj godini poljoprivrednici prepoznati benefite koje osiguranje nosi, jer ako lanjska dešavanja i najavljeno povećanje podsticaja sa 50 na 60 odsto ne budu uticala na njih onda bi svi trebalo da se zapitati šta stvarno radimo – kazao je Popović.

Sektori

Pravo na sredstva za sufinansiranje premije osiguranja primarne poljoprivredne proizvodnje prošle godine imali su korisnici podsticaja koji se bave stočarskom, voćarsko-vinogradarskom te povrtarskom i ratarskom proizvodnjom. Korisnici pravo na podsticajna sredstva ostvarivali su na osnovu zahtjeva koji podnose Agenciji za agrarna plaćanja.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *