Nestašica šarana na domaćem tržištu /VIDEO/

Proizvodnja šarana u BiH prošle godine bila je manja za 52,99 odsto, a pastrmke veća za 23,08 odsto u odnosu na 2018. godinu, podaci su Agencije za statistiku BiH. Slična situacija i u Srpskoj. U domaćoj proizvodnji trenutno je nestašica šarana. Kakva je situacija u Bijeljini?

Na području RS , prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, proizvodnja u šaranskim ribnjacima tokom prošle godine bila je manja za 57,5%,dok je istovremeno  prouzvodnja pastrmke zabilježila rast za 56,2%. Od ukupno proizvedene ribe proizvodnja pastrmke čini 87 %, šarana 11 % i ostale ribe 1,3%.

Dragan Šepa, sekretar Udruženja za poljoprivredu, vodoprivredu, ribarstvo, prehrambenu i duvansku industriju u Privrednoj komori RS, kaže da su, prema podacima kojima raspolažu, određena preduzeća smanjila obim proizvodnje, a pojedina su se i prestala baviti ovom djelatnošću, što je uticalo na smanjenje proizvodnje.

I na području Semberije u lokalnim ribarnicama vlasnici se suočavaju sa problemom nestašice. Trenutno nema šarana u prodaji.

Sve to uticalo je i na cijene ribe.

Usljed nedostatka šarana stanovništvo se odlučuje na druge vrste ribe. Lazić kaže da su cijene u Srpskoj trenutno visoke  te da je u  susjednoj Srbiji u odnosu na Bijeljinu, 20 odsto jeftinija riba.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS ove godine je  ribarstvo znatno podržalo i uključilo u sistem podsticaja za kapitalne investicije, pa se pozitivni efekti ovih mjera tek očekuju u narednom periodu, kažu u Privrednoj komori.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *