Nemogućnost sprovođenja izbornih aktivnosti u Bijeljini

Gradska izborna komisija /GIK/ Bijeljina nema nužne i zakonom propisane uslove za sprovođenje lokalnih izbora 2024. godine, saopšteno je danas iz GIK-a.

U obavještenju o nemogućnosti sprovođenja izbornih aktivnosti u Bijeljini, koje je upućeno Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/ i javnosti, iz GIK-a su naveli da od 2022. godine nemaju pristup Centru za birački spisak, nakon što je gradonačelnik službenika ovog centra, koji je prošao obuku i imao pristupnu šifru, rasporedio na drugo radno mjesto.

“Ova izborna komisija od 2022. godine nema pristup Centru za birački spisak”, istakli su iz GIK-a.

Iz GIK-a su podsjetili da su se CIK-u u više navrata obraćali zahtjevom da u okviru datih ovlaštenja preduzme radnje prema nadležnim da se Izbornoj komisiji u Bijeljini obezbjede bar nužni uslovi za sprovođenje lokalnih izbora 2024. godine.

Iz GIK-a Bijeljina naveli su da ne mogu postupiti po zahtjevu/naredbi CIK-a da izvrše pridruživanje “nepridruženih birača”, putem aplikacije za pasivnu registraciju birača i sve to do ponedjeljka, 13. maja.

“Vi ste nas istim mejlom podsjetili i napomenuli da je izborni period počeo, a time i aktivnosti, da su rokovi kratki, da se svakodnevno vrši pridruživanje, a mi smo Vam baš zbog istog i pisali u protekloj godini – kako ne bismo došli u situaciju da ova izborna komisija ne može sprovesti lokalne izbore”, zaključuje se u obavještenju Gradske izborne komisije Bijeljina.

ZBOG PROBLEMA SA GRADSKOM UPRAVOM NOVI NAČIN OBAVJEŠTAVANjA

Zbog problema prilikom obavještavanja javnosti o radu putem Gradske uprave Bijeljina predsjednik Izborne komisije u ovom gradu Dijana Savić Božić odlučila je danas da će javnost obavještavati o relevantnim informacijama isticanjem dokumenata na vratima prostorije gdje je smještena Komisija.

Ističući da je rad GIK-a javan, u odluci se navodi da će pored obavještenja na vratima svojih prostorija u Centru za kulturu javnost obavještavati i posredstvom lokalnih elektronskih medija, lokacija koje imaju namjenski prostor za oglašavanje i održavanjem konferencija za medije.

“Pisana korespondencija i dostava dokumenata između GIK-a, učesnika u izbornom ciklusu ili drugih organa ili javnosti će se vršiti isključivo putem adresa e-pošte, a izuzetno po potrebi poštanskom dostavom”, navodi se u odluci.

Božićeva je rekla da je u dosadašnjom obavještavanju javnosti o radu GIK-a posredstvom Gradske uprave problem bio to što su radnici Gradske uprave odlučivali kada će biti postavljen dokument ove komisije na veb-stranici i oglasnoj tabli.

Prema njenim riječima, odluka GIK-a donesena je uzimajući u obzir rokove po kojima ova komisija mora postupati, s ciljem zakonitog i transparentnog rada, uz poštovanje principa nezavisnosti i nepristrasnosti.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *