Nema pristupanja “mini Šengenu”, ali ni priznanja samoproglašenog Kosova

Predsjedništvo BiH danas nije usvojilo odluku o pristupanju BiH “mini Šengenu” već je o tome zatražilo mišljenje Savjeta ministara, a odbijeni su i zahtjevi da BiH prizna samoproglašeno Kosovo i o premještanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić novinarima u Sarajevu je nakon završetka redovne i dvije vanredne sjednice Predsjedništva BiH rekao da srpski član Milorad Dodik nije prihvatio priznanje samoproglašenog Kosova, te da je ishod glasanja bio dva – jedan za tu odluku.

“Dodik je bio protiv i to će biti tema narednih sedmica može se očekivati da će Dodik tražiti sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske i iznositi teme gdje se povezuje Kosovo i Republika Srpska. To je rizična priča koja može eskalirati u priču o secesiji. Pretpostavljam da svi znate kuda bi to vodilo”, rekao je Komšić.

Kada je riječ o “mini Šengenu”, Komšić je naveo da je naloženo da Savjet ministara analizira i izvijesti Predsjedništvo šta bi pridruživanje toj inicijativi značilo za BiH, te kako bi to korespondiralo sa drugim inicijativama u regionu.

On je naveo da je na jednoj od vanrednih sjednica odbijen i zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o premještanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim.

Komšić je rekao da su protiv glasali on i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

“Nismo to podržali jer bi to, između ostalog, bilo protiv rezolucije UN. BiH je podržala tu rezoluciju. Znači da bi premještanjem Ambasade BiH prekršila tu istu rezoluciju. Onda zamislite kako se na to gleda u arapskim zemljama”, naveo je Komšić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *