Neizvjesna trka u SAD – Bajden ima prednost, Tramp vodi u ključnim državama

Prebrojavanje glasova na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama ulazi u završnicu. Prema elektorskim glasovima, Džo Bajden vodi sa 238, dok Tramp ima 213, javlja agencija AP. Za pobjedu je neophodno 270 elektorskih glasova.

Velika neizvijesnost u završnici prebrojavanja glasova na izborima u Americi. Sve oči sada su uprte u pet kolebljivih (swing) država – Sjevernu Karolinu, Viskonsin, Mičigen, Džordžiju i Pensilvaniju.

Prema posljednjim podacima, Tramp vodi u svim ovim državama, osim u Viskonsinu, gdje Bajden ima prenodst manju od jednog procenta.

Država koja bi mogla da odluči izbore je Pensilvanija, koja nosi 20 elektorskih glasova. U ovoj državi Tramp je u vođstvu za oko 12 procenta.

Prema poslednjim podacima agencije Asošijeted pres, Tramp ima 213 elektorskih glasova, a Bajden 238.

Pojedini mediji, poput Si-En-Ena i Njujork tajmsa, za Bajdena navode cifru od 224, ali u taj rezultat nisu uključili elektore iz Arizone (11) i Mejna (3).

Gdje je elektore osvojio Tramp, a gdje Bajden

Najvažnije države koje je Tramp osvojio su Florida, koja nosi 29 elektorskih glasova i spada u kolebljivu državu, i Teksas sa 38 glasova.

Bajden je, s druge strane, uzeo Kaliforniju (55 elektora) – tradicionalno demokratsku, i Njujork (29).

Jedno od najvećih iznenađenja napravio je osvajanjem Arizone, koju su držali republikanci na svim izborima od 1948, osim kada je 1996. pobijedio demokrata Bil Klinton.

Takođe, čekaju se i rezulati glasova koji su pristigli poštom, kojih ima nekoliko miliona. Nakon prebrojavanja ovih glasova, mogli bismo da budemo bliži saznanju ko će voditi SAD u naredne četiri godine.

(RTS)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *