Radomir Nedić i Ratko Đurković optuženi za zločine na području Ugljevika

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu koja Radomira Nedića i Ratka Đurkovića tereti za krivično djelo zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Ugljevika 1992. godine.

Nedić i Đurković optuženi su po komandnoj odgovornosti da su “za vrijeme širokog i rasprostranjenog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području opštine Ugljevik postupali suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica i ratnih zarobljenika za vrijeme rata”.

Nedić je optužen u svojstvu komandanta Prve Majevičke brigade Vojske Republike Srpske, a Đurković u svojstvu komandanta Prvog bataljona Prve Majevičke brigade, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optužnica ih tereti da su za vrijeme napada na bošnjačko civilno stanovništvo na području sela Tursunovo Brdo u julu 1992. godine bili na mjestu događaja i informisani o ubistvu četiri civila, od kojih su dvije žene starije od 60 godine, te propustili da preduzmu mjere i aktivnosti da se zločin procesuira, a počinioci identifikuju i kazne.

Nedić i Đurković su optuženi da nisu ništa preduzeli da budu identifikovani i kažnjeni “podređeni pripadnici Vojske Republike Srpske koji su ubili dva zarobljena pripadnika” takozvane Armije BiH.

Navode optužnice tužilaštvo je najavilo da će dokazivati pozivanjem više od 50 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem više od 250 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *