Neće svi morati da prime treću dozu vakcine, dr Ana Banko objašnjava ko bi mogli da budu kandidati /VIDEO/

Vakcinacija građana protiv virusa korona nastavljena je  i danas širom Republike Srpske. Do sada je prvom dozom vakcinisano više od 22 odsto stanovništva Srpske, a više od 13 odsto potpuno je vakcinisano.Nakon Srbije i Crna Gora razmatra uvođenje treće doze vakcine protiv virusa korona.

U Srpskoj je izvršeno  testiranje 218 laboratorijskih uzoraka, a virus korona potvrđen je kod 14 osoba.Radi se sedam muških i sedam ženskih osoba, od kojih su četiri mlađe, devet osoba srednje i jedna osoba starije životne dobi.Prema mjestu prebivališta, po tri osobe su iz Mrkonjić Grada i Trebinja, po dvije iz Bijeljine, Jezera i Prijedora i po jedna osoba je iz Zvornika i Doboja. Nije prijavljen ni jedan smrtni slučaj.Vakcinacija građana protiv virusa korona nastavljena je  i danas širom Republike Srpske.

U BiH stigla je nova pošiljka od 12.870 vakcina protiv virusa korona proizvođača “Fajzer” iz mehanizma “EU za zdravlje”, saopštilo je Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara BiH. Ovo je 13 -ti kontigent. U BiH do sada je stiglo 1.596.560 doza vakcina.

Nakon Srbije i Crna Gora razmatra uvođenje treće doze vakcine protiv virusa korona.

Dr Ana Banko, virusolog, rekla je za RTS da ne treba insistirati na trećoj dozi kod svih građana. Dodaje da se ne očekuje da će svi biti kandidati za tu treću dozu i objašnjava ko bi mogao da je primi.

Dodala je, da je  pokazano  da se adekvatan imunološki odgovor ne stvara kod imunokompromitovanih pacijenata – onih koji boluju od neke autoimune bolesti, tumora, koji su na imunosupresivnoj terapiji.

Ona je ispričala  da je na Institutu koronavirus ispitivan u periodu od juna do oktobra prošle godine, pokazano  da je Srbija u tom periodu imala neku svoju dominirajuću varijantu, koja ne spada u varijante za zabrinutost. Dokazali smo mutaciju koja je kasnije pokazana kao dio varijanti za zabrinutost, recimo kalifornijske”, rekla je ona.

Od 1. aprila do danas čak 98 odsto zaraženih u Crnoj Gori su nevakcinisani građani, kazao je dr Milko Joksimović, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore i pozvao građane da se vakcinišu. U Crnoj Gori prvom dozom vakcine protiv koronavirusa do sada je vakcinisano 37,5 odsto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano 33,1 odsto.

U Hrvatskoj su zabilježena 193 nova slučaja zaraze koronavirusom. Nije bilo preminulih.U Sloveniji je u protekla 24 časa registrovano još 85 osoba zaraženih virusom korona, dok nije bilo smrtnih slučajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *