Naučnici iz 10 zemalja na skupu o nauci i nastavi /VIDEO/

Za naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem “Nauka i nastava danas”, koji se danas održava u Bijeljini, prijavljena su 63 naučna rada, 107 učesnika iz osam zemalja, a naučni odbor čine eminentni stručnjaci i naučnici iz 10 zemalja.

Dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini Univerziteta Istočno Sarajevo Dalibor Stević podsjetio je da ovaj naučni skup odavno ima karakter međunarodnog, na šta su ponosni.

“Nastojaćemo da od skupa do skupa proširujemo učešće kolega iz susjednih zemalja. Danas su nama i kolege iz Rumunije, a tu su i predstavnici hrvatskih škola, koji su prijavili devet radova”, rekao je Stević na konferenciji za novinare.

Stević je naveo da su danas na skupu i kolege iz Sjeverne Makedonije, Srbije i Mađarske, a prijavljen je i jedan rad iz Rusije.

“Bez obzira na sveukupnu situaciju koja nas okružuje, mi se držimo onog postulata da nauka ne poznaje granice, što će i dalje biti naš moto”, rekao je Stević.

Prorektor Univerziteta Istočno Sarajevo Srđan Lalić izrazio je zadovoljstvo da se jubilej – 30 godina Univerziteta u Istočnom Sarajevu obilježava kroz naučni skup koji je okupio kolege sa univerziteta iz regiona, ali i iz razvijenijih zemalja EU.

Lalić očekuje i dobre zaključke sa ovog skupa.

“Svi često pričamo o ekonomskoj krizi, o krizi svjetskog zdravstvenog sistema, ali nešto što što je najosjetljivije i, bojim se da tek dolazi na red, su vapitanje i razvoj budućih pokoljenja. Upravo oni su suočeni sa najvećim izazovima, među kojima i vršnjačkim nasiljem. Primijetio sam da će mnogo naučnih radova na ovom skupu biti baš o toj temi”, rekao je Lalić.

Rektor Univerziteta Valahija u Rumuniji Laura Monika Georgiju rekla je da je danas posebno neophodno imati naučnike i istraživače koji rade na unapređenju nastavnog procesa.

“U današnja turbulentna vremana postalo je veoma bitno da imamo što bolje istraživače i što više unapređen nastavni proces kako bismo savladali one probleme koji nam se nameću”, rekla je ona i podsjetila da sa Pedagoškim fakultetom već imaju potpisan sporazum o saradnji i sarađuju već četiri godine.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *