“Nastavljamo borbu za bolji život“ – Povelja Dodiku za Dan Grada Bijeljina /VIDEO/

Podatak da je Semberija izvojevala slobodu protiv fašističkog terora još 1943. godine dokaz je slobodarskog duha srpskog naroda, a Bijeljina je u 21. vijeku uspjela da se pozicionira kao jedan od najvažnijih oslonaca Republike Srpske, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, dobitnik Povelje Grada Bijeljina.

Dodik je nakon uručenja Povelje, koja mu je dodijeljena povodom 24. septembra – dana oslobođenja Bijeljine od fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu, poručio da sloboda znači živjeti u svojoj zemlji, sa svojim narodom.

– Živjeti u zemlji koju voliš, sa narodom koji voliš. To je sloboda. A njen sinonim je Republika Srpska. Svim građanima Bijeljine čestitam Dan Grada, uz želju da se u ovakvoj zajedničkoj atmosferi uvijek okupljamo i gradimo naše društvo na principima slobode. Sloboda je ključna riječ za Srbe, narod koji je u prošlom vijeku za taj ideal dao gotovo polovinu svoje populacije – istakao je srpski član Predsjedništva BiH.

On je podsjetio da je važno i to što je ostvarena veza između viših nivoa vlasti u Srpskoj i Gradske uprave Grada Bijeljina.

– Svakim danom je vidljivo da se Bijeljina sve više razvija. U toku su kapitalni projekti koji će podići kvalitet života na ovim prostorima, kao što je izgradnja auto-puta, drinskog nasipa, a institucije Srpske podržaće i realizaciju svih drugih projekata koji budu potrebni građanima Semberije. Bijeljina je dokaz jedinstva i ispravne politike – naveo je Dodik.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić podsjetio je da ovaj grad proslavlja 77 godina od prvog oslobođenja u Drugom svjetskom ratu, tokom kojeg je Semberija izgubila više od 2.000 ljudi.

– Bilo je to vrijeme najdubljih podjela koje su nas ikad zadesile. Nažalost, ni poslije toliko godina, fašizam nije nestao. Međutim, iako je najefikasnija borba protiv fašizma oružana borba, ne smijemo zaboraviti da mu se možemo suprotstaviti i na druge načine – obezbjeđivanjem dostojanstvenog života građanima, boljeg standarda, unapređivanjem obrazovanja i jedinstvom oko naših najvažnijih društvenih ciljeva – istakao je Mićić.

On je naglasio da je Bijeljina uspjela da izgradi odnos poštovanja unutar lokalne zajednice, bez obzira ko je koje nacionalnosti ili vjere.

– Izrasli smo u privredni, obrazovni, medicinski, sportski i kulturni centar. Zahvaljujući podršci Vlade Republike Srpske, Savjeta ministara BiH, ali i Vlade Srbije, ubrzani su projekti koje je Grad započeo ili planirao. Naše generacije su svjedok izmjene lica Bijeljine i Semberije – kaže Mićić.

Predsjednik Skupštine Grada Aleksandar Đurđević kaže da je ponosan što su građani Bijeljine i danas okupljeni oko istih vrijednosti kao 1943. godine – oko slobode, zajedništva i dostojanstva.

– Sve lijepe i korisne stvari koje se trenutno događaju u Bijeljini i koje će se dešavati u budućnosti znak su da smo na pravom putu. Čestitam svim građanima Dan Grada i zahvaljujem gospodinu Dodiku što je večeras sa nama. U ime građana Semberije i svoje ime, mogu da kažem da je Povelja Grada u pravim rukama – dodao je Đurđević.

Za sinoćnji kulturno-umjetnički program koji je predstavljen u Centru za kulturu bili su zaduženi Hor „Srbadija”, SKUD „Semberija” i glumci Gradskog pozorišta.

Povodom 24. septembra – Dana Grada Bijeljina, juče su dodijeljena gradska priznanja za 33 istaknuta pojedinca i kolektiva zaslužna za razvoj lokalne zajednice u oblasti privrede, zdravstva, nauke, sporta, humanizma i umjetnosti.

Srpskom članu Predsjedništva BiH uručeno je najveće priznanje – Povelja Grada, za izuzetan doprinos razvoju lokalne samouprave i zalaganje za izgradnju vitalnih infrastrukturnih projekata u Bijeljini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *