Narodna kuhinja godišnje pripremi 80.000 obroka /VIDEO/

U Bijeljini već 15 godina radi Narodna kuhinja , koja svakodnevno obezbjeđuje tople obroke za 256 korisnika. Međutim , zbog pogoršanja materijalnog stanja usljed pandemije virusa korona  evidentno je da bi ovaj broj korisnika trebao biti znatno veći, jer se ustanovama u gradu javlja veći broj lica koja se nalaze  u stanju socijalne potrebe.

Na području Semberije u posljednjih desetak godina raste broj lica koja se nalaze u stanju socijalne potrebe. Ovaj problem  sve je izraženiji , a pandemija virusa korona dodatno je uticala na to , što potvrđuju i podaci ustanova koje brinu o njihovim potrebama.

Na vrata Crvenog krsta svakodnevno pokuca sve veći broj lica. Ljudi su gladni i nemaju sredstava ni za osnovne stvari.  U Bijeljini ima oko 250 korisnika Narodne kuhinje za koje se svakodnevno pripremaju obroci. Međutim , zbog pogoršanja materijalnog stanja evidentno je da bi ovaj broj korisnika trebao biti uduplan.

Narodna kuhinja u Bijeljini počela je sa radom  prije 15 godina i od tada je broj korisnika značajno povećan.

Očigledno da 100.000 KM koliko se izdvaja za rad Narodne kuhinje nije dovoljno, jer je pritisak značajno veći. Gligić navodi da će se od gradskih vlasti zatražiti povećanje sredstava za bar još 50-tak lica.

Procjene su da bi se spisak korisnika trebao povećati na oko 500 lica odnosno duplo nego što je sada.

Narodna kuhinja dnevno obezbjeđuje obroke za 256 korisnika . Na godišnjem nivou to je oko 80.000 obroka i 40.000 vekni hljeba.

U bijeljinskom Crvenom krstu tradicionalno  organizuju akcije prikupljanja pomoći za socijalno-najugroženija lica. Velika godišnja akcija organizovane je pred novogodišnje i božićne praznike.

Gligić navodi da će pokrenuti inicijativu za povećanje budžetskih sredstava Udruženjima  koja su od proglašena od opšteg interesa za grad .Očekuje podršku svih gradskih odbornika u Skupštini.

Crveni krst u Bijeljini  iz budžeta na godišnjem nivou za finansiranje ima na raspolaganju 30.000 KM , kažu da bi im bilo potrebno duplo više sredstava.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *