Privreda Semberije: Pozitivni primjeri poslovanja /VIDEO/

Prošla godina je bila izuzetno teška za privredu. Prema podacim područne privredne komore Bijeljina, obim robne razmjene sa inostranstvom smanjen je  za 7 procenata, dok je industrijska proizvodnja manja za 6,7 odsto.  Uprkos ovim lošim pokazateljima,  u Semberiji posluje nekoliko firmi kojima ni pandemija nije mogla ništa i one bilježe povećanu proizvodnju i izvoz.

O stanju u privredi Semberije razgovarali smo u emisiji Aktuelno. Na području bijeljinske regije ima nekoliko firmi koje izuzetno dobro posluju u sektoru drvoprerade i uglavnom su izvozno orjentisane, a prema podacima privredne komore i za vrijeme pandemije imali su povećanu proizvodju i izvoz. Jedna od takvih firmi je i Steko Centar, koji je uspio otvoriti i nova tržišta za vrijeme korona krize.

Još jedan primejr pozitivnog poslovanaj u teškim vremenima je i Sava Semberija. Uprkos teškoj situaciji izazvanom pandemijom i problemima sa naplatom već isporučene robe, fabrika “Sava Semberija” uspijeva da ispoštuje sve rokove i preradi ugovorene količine.

U saradnji sa Vladom RS i Ministarstvom poljoprivrede otkupili su sve ponuđene količine voća i povrća od domaćih poljoprivrednih proizvođača. 

Očekujemo da u ovoj godini bude znatno bolja situacija nego u prethodnoj, kaže Gajić i da je dobro da nije bilo značajnijeg otpuštanja radnika.

Područna privredna komora Bijeljina u saradnji sa Privrednom komorom Srpske, realizovala je proteklih mjeseci niz aktivnosti koje su za cilj imale da se mjerama Vlade Srpske pomogne privredi, a nastaviće i u 2021 godini sa svojim inicijativama. Jedna od njih jeste i da se smanje nameti  i porezi privrednicima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *