Nakon neprospavane noći rudari u Zenici se odlučili na blokadu magistralnog puta /VIDEO/

Rudari su, nakon neprospavane noći, jutros dali još jedan rok Gradskoj upravi Zenica da sa “Elektroprivredom BiH” i Upravom Rudnika mrkog uglja “Zenica” riješi blokadu računa, a budući da se to nije dogodilo do 10.00 časova odlučili su da krenu ka magistralnom putu, gdje će ostati do deblokade računa, prenose federalni mediji.

Predsjednik Sindikata Rudnika mrkog uglja “Zenica” Elvedin Avdić zatražio je da rudari završe sve aktivnosti i da se vrate u Dom rudara, ali okupljeni su se na to oglušili, te krenuli ka magistralnom putu.

Blokada magistralnog puta u Zenici je završena, a rudari su se razišli iako njihovi uslovi nisu ispunjeni.

Ovo je odluka predstavnika rudnika koncerna “Elektroprivrede BiH” i Sindikata rudnika koji su se danas obratili medijima nakon višečasovne blokade magistralnog puta, ali i ulaza i izlaza na auto-put A1, te alternativnog pravca, prenose federalni mediji.

Predsjednik Sindikata Sinan Husić rekao je da uslovi nisu ispunjeni, te da će aktivnosti nastaviti u ponedjeljak, 3. aprila, do kada će u Rudniku mrkog uglja Zenica trajati radnička neposlušnost.

Nezadovoljni rudari, koji traže svoja prava u Zenici, blokirali su danas magistralni put M-17 i dionicu auto-puta, a prethodno su probili kordon policije. Zenički rudari proglasili su radničku neposlušnost 25. marta, a od juče su na ulicama i traže platu iz februara i doprinose iz januara. Rudari su odlučni da će ovdje ostati dok im se ne uplate plate i topli obroci.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *