Najviše plate u finansijama i osiguranju, najniže u građevinarstvu

Najviši prosjek plata u Republici Srpskoj u aprilu bio je u oblasti finansijskih djelatnosti i osiguranja i iznosi 1.806 KM, dok su najnižu isplaćenu platu u prosjeku dobili radnici u građevinarstvu 1.107 KM, saopšteno je iz Saveza sindikata.

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u aprilu iznosi 1.400 KM i veća je za šest KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u martu.

Niske prosječne plate primili su radnici zaposleni u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 1.139 KM, oblasti saobraćaja i skladištenja 1.150 KM, te prerađivačkoj industriji u iznosu od 1.200 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za april iznosi 2.613 KM i prosječna plata je pokriva sa 53,58 odsto.

Iz Saveza sindikata podsjećaju da sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca trošile na prehranu 1.185 KM.

Za stanovanje i komunalne usluge bilo je potrebno izdvojiti 650 KM, za prevoz 226 KM, nabavka odjeće i obuće koštala je 203 KM, dok je za tekuće održavanje domaćinstva u aprilu bilo potrebno izdvojiti 146 KM.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *