Najniža plata 900 KM s ciljem poboljšanja položaja radnika /VIDEO/

Najniža zagarantovana zarada minimalac od 1. januara 2024. u Republici Srpskoj biće 900 KM, odlučila je Vlada Republike Srpske. Iz Unije udruženja poslodavaca Srpske poručuju da je Vlada kako navode donijela neodgovornu odluku koja će nanijeti štetu pojedinim preduzećima.

Nakon što socijalni partneri u Srpskoj nisu postigli dogovor o najnižoj plati jer su, svako za sebe, imali različite prijedloge o iznosu ove zarade, a koja trenutno iznosi 700 KM, prelomila je danas na sjednici Vlada Srpske. Od 1. januara iduće godine minimalac u Srpskoj biće 900 maraka. Kako je rekao ministar rada i boračko invalidske zaštite naknade za prevoz i topli obrok nisu uračunate u najnižu platu.

Komentarišući odluku Vlade RS o minimalcu Saša Trivić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske kaže da je Vlada donijela neodgovornu odluku koja će nanijeti štetu pojedinim preduzećima. Zamjeramo Vladi i svima onima koji su učestvovali u donošenju odluke o minimalnoj plati što nisu našli za shodno da obave razgovore sa poslodavcima”, rekao je Trivić.

On je rekao da će od januara 2024. biti uveden jedinstven borački dodatak od tri KM za sve boračke kategorije, od prve do sedme. To se, podsjetimo, odnosi na sve borce koji su bili u zoni borbenih dejstava, minimalno mjesec dana.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *