Završena berba u ogledima – prosječni prinosi kukuruza u Semberiji oko 5 tona po hektaru /VIDEO/

Ovih je dana skinut kukuruz sa dva makroogleda u Semberiji. Ogledi kukuruza bili su postavljeni na dva lokaliteta, na području Bijeljine i u Velinom Selu. Ostvareni rezultati pokazuju sliku ukupnog stanja u sektoru proizvodnje kukuruza na području Semberije. U sušnoj i teškoj godini ostvareni su prosječni prinosi od oko 5 tona kukuruza po hektaru.

Količine padavina u toku vegetacionog perioda kukuruza bile su ove godine za 50 odsto manje u odnosu na onu količinu padavina koja je potrebna biljkama u normalnim uslovima rasta i razvoja. Uz ro temperaturni uslovi bili su veoma nepovoljni, što je kumovalo kompletnoj računici u proizvodnji kukuruza, kao najznačajnije ratarske kulture u Semberiji.

Na oglednoj parceli na području Bijeljine stasavala su 34 hibrida kukuruza od šest selekcijskih kuća, dok su u Velinom Selu svoj potencijal dokazivala 43 hibrida iz sedam sjemenskih kuća. Ratari ocjenjuju da su rezultati na zemljištu slabijeg mehaničkog sastava daleko lošiji u odnosu na stanje prinosa kukuruza u atarima sa boljim karakteristikama zemljišta.

Agrotehnika je kaže Stevanović bila obavezna i na svakoj parceli pod kukuruzom revnosno sprovedena. Poučeni iskustvom ipak zaključuju da klimatske promjene u najvećoj mjeri i utiču na proizvodnju, ali i opominju da se osim kukuruza i pšenice na njive treba uvoditi i treća kultura.

U ekstremno sušnoj godini prilikom vaganja zrna istog hibrida kukuruza iz dva ogleda u kojima je primjenjen isti nivo agrotehnike, drugačiji, na dva mikrolokaliteta prinosi nisu isti.

Struka savjetuje ratarima da se okrenu savremenijim tehnologijama u proizvodnji i počnu intenzivnije gajiti hibride novije generacije.

U nepovoljnoj godini za proizvodnju dobre rezultate dali su srednjerani hibridi kukuruza.

Ovakvi makro ogledi imaju za cilj da ratarima predoče potencijale novih hibrida u ovdašnjim agroekološkim uslovima.

Odabir nove genetike, agrotehnika i više hibrida različitih grupa zrenja trebalo bi da bude parametar poljoprivrednicima u zasnivanju novih proizvodnih ciklusa kada je o uzgoju kukuruza riječ, s obzirom da proizvodnja na otvorenom sve češće trpi iskušenja čestih klimatskih promjena.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *