Na vrijeme prijaviti porez na dohodak

Poreska uprava Republike Srpske pozvala je sve poreske obveznike, pa tako i nosioce poljoprivrednih gazdinstava, da poštuju zakonom propisane rokove, na vrijeme podnose poreske prijave i plate poreske obaveze.

“Poreska uprava će i ubuduće, kao i do sada, biti na raspolaganju svim poreskim obveznicima, pa tako i poljoprivrednicima, kako bi lakše jednostavniji način izmirili svoje poreske obaveze, te kako bi bolje razumjeli važeće propise”, saopšteno je iz Poreske uprave Srpske.

U saopštenju se podsjeća da je Poreska uprava Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, održala niz sastanaka sa nosiocima porodičnih poljoprivrednih gazdinstava u Republici Srpskoj kako bi ih upoznali sa njihovim pravima i obavezama.

Iz Poreske uprave navode da su poljoprivrednici obveznici poreza na dohodak po stopi od 10 odsto i da su obavezni da do 31. marta prijave porez na dohodak koji su ostvarili u prethodnoj godini.

Na sastancima poljoprivrednicima je objašnjeno da se kod podnošenja poreskih prijava za porez na dohodak za 2021. i 2022. godinu ne radi o retroaktivnom obračunavanju poreskih obaveza, već da su u pitanju zaostale poreske obaveze koje poljoprivrednici nisu blagovremeno izvršili, zbog čega im je Poreska uprava i dostavila opomene.

Kako bi olakšala izvršavanje poreskih obaveza i smanjila broj potrebnih dolazaka u njihove prostorije, Poreska uprava je uvela mogućnost da u ime nosilaca poljoprivrednih gazdinstava u Srpskoj predispuni obrazac 1002 – mjesečna prijava poreza po odbitku, odnosno takozvani “pri-filing” /Pre-filling/, a koji potom poljoprivrednici mogu pregledati i preuzeti u mjesno nadležnim područnim jedinicama Uprave.

Provedena je i medijska kampanja za nosioce poljoprivrednih gazdinstava koji su putem elektronskih i štampanih medija, te putem TV i radio spotova informisani o toj novoj usluzi, a izvršeno je i kreiranje i štampanje Poreskog informatora za poljoprivredna gazdinstva, koja su potom distribuisana u područne jedinice Poreske uprave, kao i udruženjima poljoprivrednika, dodaje se u saopštenju.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *