Na području Lopara proglašena vanredna situacija

Na području opštine Lopare proglašena je vanredna situacija zbog padavina koje su proteklih dana zahvatile ovu lokalnu zajednicu.

U izvještaju Republičke uprave civilne zaštite navodi se da je ovo odlučeno na sjednici Štaba za vanredne situacije, kako bi se izvršila procjena štete i pomoglo stanovništvu.

Na području opštine Ugljevik od juče je angažovana mehanizacija firme “Mont gradnja” na sanaciji terena i otklanjanju posljedica bujičnih poplava. Prekinut je saobraćaj na putu Donja Krćina-Gornja Krćina, zbog rušenja mosta, čija sanacija se vrši.

Iz Civilne zaštite upozoravaju da je tokom vikenda moguć porast rijeka Save i Drine budući da se danas i sutra, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuju obilne padavine u Hercegovini i na jugoistoku Republike Srpske.

Vodostaj rijeke Save na području Semberije je u blagom porastu, ali je izmjerena vrijednost na vodomjernoj stanici Jamena ispod redovne kote odbrane od poplava.

Zbog čestih i obilnih padavina u prethodnom periodu tlo je zasićeno vlagom, tako da i umjerena količina novih padavina može izazvati pojavu bujičnih poplava.

Ekipe civilne zaštite pratiće stanje na terenu i obilaziti potencijalno ugroženih područja, i po potrebi preduzimaće se i druge mjere iz Plana zaštite i spasavanja od poplava.

Iz Civilne zaštite apeluju na građane da preduzmu mjere samozaštite radi smanjenja i predupređenja eventualne štete od poplava, posebno oni koji žive uz bujične vodotoke.

U izvještaju se navodi da je uredno stanje na području gradova i opština Zvornik, Banjaluka, Doboj, Trebinje, Srebrenica, Bratunac, Vlasenica, Milići, Osmaci, Sokolac, Istočni Mostar, Nevesinje, Berkovići, Bileća, Ljubinje, Gacko i Šekovići.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *