Na gazdinstvima semberskih domaćina svinjokolj u punom jeku /VIDEO/

Gotovo da nema gazdinstva u Semberiji gdje u hladnim i maglovitim novembarskim jutrima ne pucketa vatra. I to s razlogom, sezona je svinjokolja, ovog tradicionalnog događaja po kome je prepoznatljiv upravo novembar mjesec.

Posla ima, ali i vruće mušterije pričaju u šali domaćini ovog kraja. Na seoskim gazdinstvima rijetka je kuća u kojoj zimnice od mesa ( slanine, pršuta, kobasice i čvaraka) neće biti i to od najmanje dvije utovljene svinje, koje su vrijedno hranili mjesecima, kako bi uz prosječnih 170 kilograma pristigle na klanje. Vrijedno se radilo ovih dana i na imanju Nikolića u Amajlijama.

U najvećem poljoprivrednom kraju Srpske za obavljanje obimnih radova na parcelema potrebno je angažovati sezonce. Semberci o ishrani radnika na njivama misle baš s jeseni. Pa s toga i potreba kažu da u vrijeme svinjokolja obezbjede zavidnu zalihu mesa i drugih mesnih delicija.

S obzirom da se uvještio u ovom zanatu Miodrag ovaj posao obavlja i uslužno. Po jednoj uređenoj svinji može se kaže zaraditi od 60 do 100 maraka, u cijenu je uračunato kaže topljenje masti i pravljenje kobasice.

Tradicionalni svinjokolj bio je nekada dobar razlog za okupljanje rodbine, prijatelja i komšija. Međutim, trka za vremenom i svakodnevnim obavezama uselila se i na seoska gazdinstva, na kojima je danas i više stoke nego ranije, što iziskuje dodatni angažman, pa je vremena za druženja sve manje.

Tradicija svinjokolja se zadržala. Niti se odstupalo od vremenskog perioda koji je predodređen za ovaj posao, ali ni od načina pripremanja zimnice od mesa, koja će u ovom kraju koji je nadaleko poznat po uzgoju svinja i ovoga puta biti bogato pripremljena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *