Moskva i Kijev potpisali sporazum o otvaranju ukrajinskih luka

Rusija i Ukrajina potpisale su danas sporazum o otvaranju ukrajinskih luka u Crnom moru radi izvoza žitarica, čime su porasle nade da će se ublažiti kriza hrane izazvana ruskom specijalnom vojnom operacijom.

Sporazum je proizvod dvomjesečnih razgovora kojima su posredovali UN i Turska i čiji je cilj bio ono što je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres nazvao “paketom” koji će obnoviti izvoz ukrajinskih žitarica i olakšati izvoz ruskog žita i đubriva, uprkos sankcijama koje je Zapad uveo Moskvi.

Guteres je izjavio da sporazum otvara put za značajne obime komercijalnog izvoza hrane iz tri ključne ukrajinske luke – Odesa, Černomorsk i Južni, te da će UN osnovati koordinacioni centar za posmatranje sprovođenja sporazuma.

Rusija i Ukrajina, koje su među najvećim svjetskim izvoznicima hrane, poslale su ministre odbrane i infrastrukture u Istanbul na ceremoniju potpisivanja sporazuma, kojoj je prisustvovao i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Višerangirani američki zvaničnici rekli su novinarima da se očekuje da sporazum bude potpuno spreman za sprovođenje u roku od nekoliko sedmica, javio je Rojters.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.