Mladi teško do volana autobusa

Prevoznici u Srpskoj i dalje muku muče sa odlivom vozača u evropske zemlje, zbog čega bi kako smatraju trebalo mijenjati i neke zakonske propise, a da nema prekvalifikacije mnogi bi autobusi ostali parkirani, jer ne bi imao ko da ih vozi.

Predsjednik Skupštine Udruženja saobraćaja i veza Privredne komore RS i direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić kaže da su u ovom sektoru plate najmanje, zbog čega ljudi i odlaze.

– Ali, u toj borbi ne možemo ništa uraditi sami. Očekujemo pomoć Vlade RS, odnosno da učestvuje u dijelu troškova za poreze i doprinose, da bi svojim radnicima mogli povećati plate, kao što je slučaj sa sektorom tekstila i kože – ističe Mijić za “Glas Srpske”.

On naglašava da je problem i to što je mladih vozača veoma malo, a i oni koji bi htjeli da rade ne mogu zbog zakonskih propisa.

– Oni koji završe školu sa 18 godina moraju čekati šest godina da bi mogli voziti autobus, jer pri polaganju treba da imaju najmanje 24 godine. Smatram da je to pogrešno i da se treba prilagođavati vremenu, a ne da koristimo propise od prije 50 godina – rekao je Mijić.

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović kaže da je posao vozača u javnom prevozu veoma odgovoran te naglašava da postoje neke inicijative u Evropskoj uniji da se pomjera starosna granica prema dolje, čemu se suprotstavlja Evropski savez za bezbjednost saobraćaja.

– To bi išlo na uštrb bezbjednosti saobraćaja, s razlogom se traže odgovarajuće životno i vozačko iskustvo da bi spremni sjeli za volan autobusa – rekao je Radović za “Glas”.

Mnoge autobuse u Srpskoj voze prekvalifikovani vozači, a direktor Edukativnog centra pri Privrednoj komori RS Dragoslav Mihajlović naglašava da od Zavoda za obrazovanje odraslih imaju odobrenje za sprovođenje početne i periodične obuke za vozače.

– Uspjeli smo u tekućoj godini da fond časova za vozače smanjimo na 140 u odnosu na nekadašnjih 280. To podrazumijeva kraće vrijeme trajanja obuke i lakši pristup vozačima do kvalifikacije i poslodavcima do radnika – rekao je Mihajlović.

Dodaje da nakon odslušane nastave kandidati polažu ispite i Edukativni centar im izdaje uvjerenje da su osposobljeni za vozača, a na osnovu uvjerenja dobijaju legitimaciju u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

– Za početno osposobljavanje ove godine imali smo 30 ljudi, u dva navrata, što nije malo, a za periodično osposobljavanje, koje je uslov da neko produži legitimaciju, bilo je 740 kandidata, koji su odslušali 35 časova – rekao je Mihajlović.

Cijene karata

Iako cijene goriva padaju pojeftinjenje karata za sada se ni ne nazire.

– Cijena karte ne može pasti dok ne budu stvoreni uslovi za to, a to znači kada litra goriva bude ispod 2,56 maraka. U tom slučaju mi podnosimo zahtjev da dođe do pojeftinjenja, ali predviđanja nisu obećavajuća – rekao je Dejan Mijić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *