Mladi SNSD-a obilježili Dan Republike /VIDEO/

Mladi socijaldemokrati /MSD/ Bijeljina danas su, povodom obilježavanja 9. januar – Dana Republike Srpske, građanima dijelili bedževe sa obilježjima Srpske, a položili su i vijence i cvijeće na Spomenik palim borcima Republike Srpske.

“Povodom obilježavanja velikog praznika – Dana Republike, u svim opštinama i gradovima održava se ovakva ili slična akcija u kojoj je podijeljeno više od 12.000 bedževa”, rekao je novinarima predsjednik MSD-a Bijeljina Goran Janjić.

On je istakao da svi sugrađani na isti način doživljavaju i proslavljaju današnji dan, te da ovu tradiciju treba da prenijeti na naredne generacije.

“Ovo prije svega govorim u svjetlu posljednjih napada na srpski nacionalni identitet u regionu, koji se nažalost manifestuju atakom na Srpsku pravoslavnu crkvu”, rekao je Janjić.

On je ukazao da je zbog toga potrebno svaki dan, a posebno na ovakve praznike isticati bastione srpskog nacionalnog identiteta, što svakako predstvljaju Republika Srpska i 9. januar.

Janjić je istakao da je sjećanje na one koji su položili živote za Republiku Srpsku, neizostavni dio obilježavanja Dana Republike.

“Stoga su MSD Bijeljina i danas odali počast i položili vijence na Spomenik palim borcima Republike Srpske”, rekao je Janjić.

Republika Srpska sutra slavi 28. rođendan. Osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Položaj i ovlaštenja Republike Srpske potvrđeni su u Dejtonu 1995. godine, kada je ona ustanovljena kao jedan od dva entiteta koji sačinjavaju BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *